Hírek

Karácsony Gergely: Nem biztos, hogy a választópolgárok rosszul döntöttek, amikor az ellenzéknek nem adtak felhatalmazást

Megeshet, hogy ezt mondta – így reagált Karácsony Gergely a Válasz Online-nak adott interjújában arra, hogy a Direkt36 cikke szerint Gyurcsány Ferenc a következő mondatot szegezte a főpolgármesternek Márki-Zay Péterrel kapcsolatban még a választási kampány során: „Te hoztad a nyakunkra ezt az embert, ez a te felelősséged!”.

Borítóképen: Karácsony Gergely 2021 június 5-én (forrás: commons.m.wikimedia.org, szerző: SZERVÁC Attila, licenc: CC BY-SA 4.0) A kép illusztráció

Karácsony egyébként kicsit unja már ezt a témát, de azt elismeri, hogy megvan a szerepe az ellenzék lesújtó választási eredményében. Magáról Yoda mester jut eszébe a Csillagok Háborújából.

„Tedd vagy ne tedd, de ne próbáld! Az én miniszterelnök-jelöltségem elég kényszeredett volt. Márpedig ezt nagyon kell akarni. Ez például Márki-Zay Péter esetében stimmelt. Nála meg más hiányzott”

– nyilatkozta a Válasz Online-nak.

Karácsony „botcsinálta miniszterelnök-jelöltként” azt tapasztalta, hogy a legrosszabb pozíció, ahonnan el lehet indulni a kormányváltás irányába, a főpolgármesteri. Mégpedig azért, mert vidéki körzeteken múlik a választás, Budapesten viszont egy baloldali polgármesternek igenis ki kell raknia a szivárványos zászlót és bicikliutakat kell építenie. A fővárosi miliőben ez jól rezonál, a vidék viszont más.

Saját megítélése szerint jobban érti a vidéket és az átlagembereket, mint az ellenzéki politikusok többsége.

„Irgalmatlanul elitista a magyar ellenzék. Intézményekről, struktúrákról, makróügyekről beszélünk állandóan. Nem arról, hogy ebben a faluban nincs háziorvos, hanem arról, hogy nincs egészségügyi minisztérium. (…) Amikor arról szól az ellenzéki diskurzus, hogy bemenjenek-e a parlamentbe, letegyék-e az esküt, vagy ne, csak másnap – az pont az az elitfoci, amely mélységesen nem érdekli az embereket.”

Cikkünk a 24.hu-n megjelent írás kivonatos változata.

Ajánlott Cikkek