Hírek

Karády Katalinra emlékezünk születése napján : Filmcsillagból a Gestapo üldözöttje

Karády Katalin, aki eredetileg Kenczler Katalinnak született, a kőbányai hétgyermekes család tagjaként kezdte életútját. Szívós munkával és elszántsággal vált azzá az ünnepelt filmcsillaggá, akinek neve ma is ismerős sokak számára. Színészi fizetéséből több házat vásárolt, amelyek később döntő szerepet játszottak embermentő tevékenységében.

A Nehéz Idők és Az Embermentés

A német megszállás alatt Karády személye nemkívánatos lett, dalait betiltották, mert azokat “idegennek a magyar lélektől” tartották. A Gestapo 1944 áprilisától júliusáig fogva tartotta, naponta vallatták. Amerikában adott egyetlen interjújában beszélt a megaláztatásokról, amelyeket átélt. 1944 júliusában szabadon bocsátása után, kifosztott lakásával szembesült.

A budapesti zsidóság, köztük számos kollégájának üldözését látva, Karády úgy döntött, hogy nem csak sajnálja őket, hanem aktívan segít. Saját lakásaiban, a Nyáry Pál utcában és a Lepke utca 26. alatt rejtegette az üldözötteket. Egy alkalommal, arany és ékszerek árán cserélte meg egy csapat gyerek életét a Duna-parton, akiket aztán saját otthonában bújtatott.

Az Emberiesség Hangja

Karády visszafogottan beszélt hőstetteiről, mondván: “Nem szívesen beszélek róla, nehogy kérkedésnek hasson. De az igazság az, hogy üldözötteket bújtattam. Három lakásom volt, mindegyikben jó néhány embert rejtegettem. Ezt nem valami hősies áldozatnak, hanem emberi kötelességemnek éreztem.”

Tragikus Fordulat és Elismerés

A háború után, Karády idegösszeomlást szenvedett, amikor megtudta, hogy vőlegénye, egy magas rangú magyar katonatiszt, az orosz fogságban meghalt. Ezután csupán megalázó szerepeket kapott, és végül Amerikába emigrált. Soha nem tért haza, de 1990-ben bekövetkezett halála után Budapesten temették el.

Karády embermentő tevékenységét a Jad Vashem 2004-ben ismerte el, posztumusz kitüntetését Gyürey Vera, a Magyar Nemzeti Filmarchívum igazgatója vette át, és az intézményben helyezte el.

Örök Emlékezet

Karády Katalin emléke a magyar történelem része. Ő nem csak egy kiváló színésznő volt, hanem egy igazi hős is, aki az emberiesség mellett állt a legnehezebb időkben. Tettei örök példaként állnak az utókor előtt, emlékezve arra, hogy az emberi bátorság és könyörület képes felülkerekedni a legnagyobb sötétségen is.

arcanum

Ajánlott Cikkek