Gyereksarok Magyarság Nagyjaink Történelem

Karaktól indulva Mikrobin át Buga Jóskáig – Csákányi Lászlóra emlékezünk


Egy olyan művész előtt tisztelgünk ma, aki mély nyomot hagyott a magyar színjátszásban és a szinkronszínészet világában: Csákányi Lászlóra emlékezünk, aki 1921. január 13-án született, és 1992. november 3-án hunyt el.

Csákányi, aki eredetileg Zsigovits néven született, egy elmagyarosodott horvát családból jött, és Szentgotthárdon kezdte középiskolai tanulmányait, majd a Színművészeti Akadémián diplomázott 1942-ben. Karrierje a Nemzeti Színháznál indult, azonban a második világháború viharai hamarosan elvitték a frontokra, ahol hadifogságba esett. 1948-ban tért haza, és ezután több színháznál is megfordult, többek között a Fővárosi Operettszínháznál, a Jókai Színházban, a Vígszínházban, és végül a Vidám Színpadnál, ahol haláláig maradt.

Csákányi László a színpadon kívül a filmvásznon is maradandót alkotott. Kiemelkedő tehetségét számos filmben kamatoztatta, és szinkronszínészként is népszerű volt. Ő kölcsönözte hangját többek között a „Frédi és Béni, avagy a két kőkorszaki szaki” Frédijének, a Disney „Dzsungel könyvének” Balujának, és a „Lúdas Matyi” Döbrögijének. Emlékezetes alakítása volt a rádiójátékban is, ahol Viktor Szíriusz hangjaként tűnt fel.

Csákányi László munkássága a Jászai Mari-díj, az Érdemes és Kiváló Művész címekkel is elismerték. Az ő tehetsége és elhivatottsága példaértékű marad a jövő generációi számára is. Lánya, Csákányi Eszter szintén a színészetet választotta, folytatva ezzel a családi hagyományt.

Csákányi László emléke örökké velünk marad, mint a magyar kultúra és művészet egyik meghatározó alakja. Az ő öröksége tovább él a filmekben, színdarabokban és a hangjának köszönhetően a szinkronszínészet területén is. Emlékét tisztelettel őrizzük.

Ajánlott Cikkek