Hírek Videók

Kárpátalja: Figyelem, figyelem! Légiriadó! Ez nem gyakorlat!

A Hír TV a kárpátaljai Batáról Lődár Jenő atyát, a Görög-katolikus Ifjúsági Szervezet elnökét szólaltatta meg az aktuális helyzetjelentésért.

Borítóképen: Panorámafotó az ungvári repülőtérről, 2010-ből (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: User:VargaA, licenc: CC BY-SA 4.0) A kép illusztráció!

„Hála Istennek tényleg semmilyen komolyabb atrocitás, és semmilyen aktív cselekmény nem történt Kárpátalján és nyilvánvalóan a vélemények is megoszlanak, hogy mennyire kell komolyan venni, mert látjuk, hogy főként a gyerekek és az idősek tekintetében ez egy éles kérdés. Hogy mennyire célszerű, vagy mennyire hasznos dolog megrémiszteni őket egy légiriadóval. De látjuk azt, hogy vannak áldozatai ezeknek a háborús cselekményeknek Ukrajna szerte.”

Azt már mi tesszük hozzá, hogy ez Ukrajna határaihoz igen közel is jelentkezik, hiszen Javoriv légvonalban nem egészen 20 kilométerre van a lengyel határtól, ahol az orosz erők egy brutális támadást hajtottak végre a gyakorló repülőtér ellen. Az ok nem más, mint hogy itt van/volt az egyik központja a nyugatról érkező erőknek és katonai eszközöknek…

„Nagyon fontos az, hogy megőrizzük a higgadtságunkat, és akárhányszor is lesz ez eredménytelen, újra és újra azt kell tegyük, ami helyes. Nem szabad ennek bedőlni, hogy most majd legközelebb nem figyelek rá, mert egyszerűen eddig se történt semmi, mert nem tudhatjuk, hogy mikor következik be (a támadás – a szerk.). Az egy másik kérdés lehet, hogy a szükségesnél nagyobb pánikot ne keltsek. Főként azokban, főként gyerekekben és idősekben, akik nehezen tudnak mozogni, hogy lehet, hogy többet ártok vele, hogy ha túl nagy pánikot keltek.”

Az atya szavain érezhető a kételkedés, ugyanakkor a féltés is, amit az táplál., hogy ugyan Kárpátalján nem mennek keresztül se nyugati, harcolni vágyó önkéntesek, se hadianyag Ukrajna támogatására, de nyilvánvalóan tudja, hogy eljöhet az idő, amikor Kárpátaljára is elérnek az oroszcsapatok, hiszen Oroszország most már nem állhat meg, és nincs is abban a helyzetben, hogy megálljon.

„Nagyon észnél kell lenni és ilyenkor nagyon higgadtan kell gondolkodni.”

Mondta Lődár Jenő atya, aki a továbbiakban elmondta még, hogy korábban a döntő többség továbbment Kárpátaljáról, de most már inkább olyanok jönnek, akik inkább maradnak, így Kárpátalja tulajdonképpen megtelt…

A riport végi gondolatok azt mondatják velünk, hogy most minden eddiginél nagyobb szükség van a segítségre Kárpátalján, ezért azt kérjük minde segítőkész polgártól, hogy most nyújtson, vagy nyújtson újabb segítséget a menekülők megsegítésére.

Ajánlott Cikkek