Hírek Vélemény-cikkeink

Kárpátalja: Kis-Donbasz?

A hír szerint kisebbségvédelmi egyezményről állapodott meg Románia és Ukrajna. Ezt Magyarországgal nem meri meglépni… Mitől fél Ukrajna? Egy fiatal ország, és úgy isten igazán nem jól definiáltak határai (saját fogalmaik szerint!), és ezzel a mindenkori vezetés pontosan tisztában van. Ez pedig egy komoly vargabetű; a mindenek felett álló Ukrajna közel sem ukránok lakta terület – márpedig ők nemzetállamot építgetnek… Szóval miért fél a magyaroktól az ukrán vezetés?

Tudjuk, ismerjük, hogy van az „ukránosításnak” brutális, és szelíd formája is (erről ITT és ITT írtunk), de azt is pontosan tudjuk, hogy ezek egyike sem felel mag a 21. századi kulturált társadalmak esetén, csakis Ukrajnában. És akkor mire véljük a román-ukrán egyezményt? Semmi jelentősége nincs, az csakis a külvilágnak szól, ebben jó partberek a kifelé minden nagyon européer románok, akik valójában még mindig a Havasalföldi Fejedelemség korában élnek…

Miután az egész egy kamu, nyilván kellett egy olyan pont, ami a mozgatórugója a két képmutató társaság megállapodásának. Amellett ugyanis, hogy a román fél (Bogdan Aurescu román külügyminiszter) kifejezte afelett érzett örömét, hogy az ukrán fél hozzájárult, hogy a román kormány ösztöndíjprogramot indítson az ukrajnai állami iskolák 1-4. osztályában tanuló román etnikumú diákok számára, azonnal be is jelentette, hogy Dmitro Kulebával egyetértettek abban, hogy a “moldovai nyelv” nem létezik, az valójában a románnal azonos. Majd megígérte, hogy ezt az európai uniós nyelvek státusáról szóló szabályozás gyakorlatba ültetésénél is érvényesítik…

Nos, ez az a pont, ahol lelepleződik az érdekközösség; az ukránok ugyanis nem kifejezetten csak a magyar kisebbség miatt félnek, hanem azért, mert az általuk el nem ismert ruszinok – akiknek Teleki Pál, magyar miniszterelnök nyelvi-kulturális autonómiát kínált fel (a második világháború ezt a tervet keresztülhúzta, ITT írtunk a ruszin autonómiáról)  – sokkal komolyabb problémát vetnének fel, mint a magyar kisebbség helyzete Kárpátalján belül… Mily meglepő, az ukránok a ruszinokkal kapcsolatban pontosan ugyanazt mondják, mint a románok a moldovai nyelvre. Nem vagyunk nyelvészek, de azt tudjuk, hogy Moldova, mint állam, illetve polgárai semmiképpen nem kérnek a román fennhatóságból.

És mi ez az összeborulás (hiszen ez eddig sem lett volna lehetetlen)? Semmi más nem történt, csak annyi, hogy az előrehozott választásokon többséget szerezhet a Nagy-Romániát támogató moldáv elnök… Erről az itthon.ma cikkét ajánljuk! A lényeg tehát; miután a mostani moldáv vezetés inkább orosz-barát, az ukránoknak jól jönne, ha netán… Modolva egyesülne Romániával. Kimondani is iszonyat, és ezt nem gondolják másként a Moldovában élő kisebbségek (orosz, gagauz, ukrán, bolgár) „jobban félnek a román nacionalizmustól, mint az orosz oligarcháktól. Ennek oka, hogy a jelenlegi helyzetben sokkal több joguk van a soknemzetiségű Moldovában, mint amennyi lenne egy homogenizáló nemzetállam keretei között.” (idézet a cikkből)

Nos, talán nem is kell ehhez több, de azért jegyezzük meg, hogy az ukrán álláspont meglehetősen hajlékony (lm.: gerinctelen), hiszen még a Majdan téri események előtt az Ukrán Nemzeti Tudományos Akadémia Ukrán Nyelv Intézetének igazgatója úgy nyilatkozott, hogy a ruszin nyelv a CIA célirányos tevékenységének következménye Kárpátalján… Ma minden bizonnyal az oroszok találmányának titulálna mindezt, ami egy tudós társaságtól nem igazán nevezhető szakmailag megalapozott véleménynek (ahogy a CIA-val történő indoklás sem…).

Most tehát Kelet-Európa két szélsőséges nacionalista állama szövetkezik, amit az úgynevezett nyugat minden további nélkül elnéz, hiszen az oroszok ellen bármi, és bárhol megengedett, a lényeg csak az, hogy saját érdekeik ne sérüljenek…

Amikor tehát a magyar-ukrán, vagy a magyar-román viszonyról beszélünk, a fentieket sem árt észben tartani! És a saját cselekedeteink megítélését nem feltétlenül kel a „művelt nyugatra” bízni, mert nekik csak saját hegemón uralmuk a fontos, a többi mind-mind csak maszlag!

Kárpáralja tehát sokkal bonyolultabb ügy, mint a Donbasz, ugyanakkor látni kell, hogy az oroszok máris lereagálták a Besszarábiát Nagy-Románia részének álmodozók agymenéseit, amikor a bukaresti orosz nagykövet közösségi média felületén a következőket írta:

„Romániának inkább aggódnia kellene, nehogy „forrófejűek által kiötlött katonai kalandokba keveredjen””

forrás: itthon.ma

A román hírmagyarázók az Ukrajna területén tartózkodó román katonai erőkre gondoltak, de a valóság inkább az, hogy az orosz fél ezen az úton is felhívta a figyelmet arra, hogy a területről nem mondott le, azt – országhatároktól függetlenül! – saját érdekszférájának tekinti!

Akkor most hogy is állunk a kérdéssel? Hazugságokra épített nemzeti mítoszokra épített ambíciók bárhol a világon támogatókra lelhetnek, feltéve, hogy az a „nyugat” érdeke. Ezzel pedig le is írtuk, hogy mit is jelent a „nyugat” a politikában… Csupán érdek, egy nagy adag édességgel borítva. De ha az emésztési végterméket cukormázzal is vonjuk be az csak sz…r marad!

Kárpátalja tehát igenis Donbaszra hasonlít, mert itt sem nemzetiségi, hanem ukrán kérdés van (megfűszerezve a románokkal…). Ne jó kilátások…

Ajánlott Cikkek