Hírek Vélemény-cikkeink

Kárpátalja: provokáció orosz megrendelésre

Az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) emberei elfogták az ortodox húsvét vasárnapján a Beregszászon történt magyarellenes provokáció feltételezett elkövetőit. Az SZBU állítása szerint az akció mögött orosz megrendelés volt, az egyik elkövető számlájára ugyanis 500 dollárnak megfelelő összegű rubelt találtak. Bár egyszerű és kézenfekvő az oroszokra kenni a dolgot, de ezzel a lehetőséggel most nem foglalkozunk, inkább azt nézzük meg, hogy ha tényleg orosz megrendelésre történt a provokáció, annak mi lehet az oka.

Borítókép: Vereckei emlékmű forrás: karpataljalap.net)

Azt pontosan tudjuk, hogy az ukrán törvényeket (példaként: oktatás, nyelv) kifejezetten az etnikai kisebbségek rovására változtatták meg az elmúlt egy-két évben. Az is ismert, hogy ez ellen több esetben is felszólalt Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ), aki most Magyarországon él. A Mirovorec szélsőséges nacionalista honlap halállistáján szerepel… – Bocskor Andrea, és az MKSZ elnöke több alkalommal is beszámolt európai szinten is, hogy ismertesse a kárpátaljai helyzetet.

Most tehát abba az irányba tartunk, hogy az ukrán vezetés egy új stratégiával orosz tevékenység eredményeképpen tálalja a magyarellenes történéseket, miközben az KMKSZ elnöke ellen állami intézkedést folytatnak, és a Mitrovorec is működik mindenféle retorzió nélkül… Rendben, nézzük meg, hogy mi az oka annak, ha az oroszok jó lehetőséget látnak abban, hogy a magyarellenes erőket támogassák.

Kezdjük azzal, hogy nem a magyarság az egyetlen kisebbség Ukrajnában. Nyilván az oroszok lélekszáma a legnagyobb, de románok, lengyelek és ruszinok is szép számmal élnek az országban. Ha sorba vesszük, azt látjuk, hogy;

  • Az oroszok elleni provokációnak nincs értelme, mert azt minden további nélkül akár el is fogadnák Ukrajna támogatói.
  • A lengyelek – nem ok nélkül – nagyon nem szenvedhetik az oroszokat, így esetükben könnyen kiderülne, hogy orosz provokációról van szó.
  • A románok éppen most kötöttek kétoldalú szerződést Ukrajnával – talán abban is reménykedve, hogy ezzel egy lépést tesznek Moldova megszerzése felé -, így nem lennének hitelesek az ellenük agitáló felragaszok.
  • A ruszinokat – mint kisebbséget – nem ismeri el az ukrán állam, ugyanakkor nincs mögöttük egy anyaország, ami uniós tag, így nincs értelme a provokációnak.

Marad tehát a magyar kisebbség, mint minden szempontból alkalmas kisebbség arra, hogy Ukrajna szélsőséges nacionalista mivoltát bizonyítsák a magyarok elleni uszítással. A másik fontos tényező, hogy Magyarország nem megy az oroszok ellen, így logikus, hogy ha az ukrán szélsőségesek őket támadják.

Ezen kívül azonban van még egy nagyon fontos tényező, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni! Leszámítva az 1918 és 1922 közötti időszakot, Ukrajna soha nem volt önálló állam, az ukránok lakta területek (ahol többségben vannak), sokkal kisebb, mint az ország területe. És bizony ezeket a területeket hosszú történelmi időszakokon keresztül Oroszország, kisebb részben pedig Magyarország birtokolta.

Ha úgy tetszik, a Kárpátalja ilyen összefüggésben egyfajta kis-Donbasz is lehet – orosz szemszögből nézve. Van azonban egy igen fontos különbség, amit az oroszok nem vesznek figyelembe! Magyarország nemzetközi szövetségi rendszerek tagjaként nem lép – nem is léphet! – fel úgy, ahogy azt az oroszok megtették a Krím esetében. Ilyen nem fordulhat elő!

A provokáció tehát ilyen formán nem ér célt, viszont arra kiválóan alkalmas, hogy Ukrajna és Magyarország viszonyában ne következzen be egy esetleges enyhülés, és sajnos arra is feltétlen jó, hogy ne legyen jó magyarként Kárpátalján élni… Ez utóbbi pedig a lehető legrosszabb hír, ugyanis már így is sokan elhagyták – érthető okoknál fogva – Kárpátalját, és költöztek az anyaországba, vagy más országokba a térségben élő magyarok.

Márpedig értékrendünk szerint az egy alapvető emberi jog, hogy mindenki a saját szülőföldjén találja meg azt a gazdasági és társadalmi közeget, amiben emberi méltóságban és anyagi jólétben élheti le életét.

Ajánlott Cikkek