Hírek Kárpátalja

Kárpátaljai magyarok: Megpróbálunk túlélni

A Magyar Nemzetben jelent meg egy interjú Brenzovics Lászlóval, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnökével. Sajnos nem tudott jó hírekkel szolgálni, de elmondta, hogy a nehézségek, és a nem éppen barátságos ukrán környezet ellenére a tárgyalásos utat követik továbbra is.

Sajnos a konfliktusnak mély gyökerei vannak Ukrajnában; az Euromaidan mozgalom tüntetései nyomán felerősödtek az oroszbarát hangok az országban. Ha úgy tetszik, már ekkor két részre szakadt az ország; egyik oldalról az erőteljesebb közelítést szorgalmazták Európa irányába, a másik oldal viszont – részben mesterségesen gerjesztve, részben pedig tényleges orosz kötődéseik miatt – pedig inkább Oroszországhoz húzott. Persze a helyzetet Oroszország azonnal kihasználta, és – mai napig sem tisztázott mértékben… – támogatta a Donyecki és a Luhanszki Népköztársaság szeparatista erőit és az ukrán kormánnyal szemben.

Az ezután következő fegyveres konfliktus vezetett a mai helyzethez, de ez nem csak az oroszok térnyerésére igaz, hanem arra is, hogy az ukránok meglehetősen érzékenyek lettek a szeparatista törekvésekre, olyannyira, hogy mára egy furcsa, paranoid helyzet alakult ki. Minden olyan törekvést, ami nem kifejezetten az ukrán nemzet elsőségét hirdeti, vagy nem ítéltetik nemzetinek, szeparatistának minősül…

Ez valahol érthető is, de az már nehezen magyarázható, hogy ez állami szinten is megjelenik, és ez nem „csak” a szélsőséges nacionalisták hallgatólagos támogatására terjed ki, hanem megjelenik a legmagasabb politikai körökben is! Olyannyira, hogy a Biden-család üzleti érdekeltségein keresztül az USA is beleszól az ügyek alakulásába. Ezzel párodul, hogy az Európai Unió még mindig pincsiként, megfelelési kényszeresen próbál megfelelni az Egyesült Államoknak, így tehát ölbe tett kézzel nézi, hogy mi történik Kárpátalján…

Az USA és az Unió tehát Ukrajnában egy olyan országot lát, amit agresszió ért (lásd a nyelvtörvény Európai Bírósági vizsgálati eredményét, ahol megállapították, hogy nem megfelelő, de azt is hozzátették, hogy az ország jelenlegi helyzetében mégis megfelel…), és ami geopolitikai szempontból kulcs az oroszok elleni fellépéshez. Egy ilyen helyzetben kell tehát a magyar külpolitikának és a helyi vezetőknek, és főleg a magyar identitású lakosoknak (!) valahogy túlélni…

Hogy milyen nehéz a helyzet, mutatja, hogy Szijjártó Péter múlthét szerdai, hivatalos kijevi látogatásának előestéjén a vérontással fenyegetőző üzenetet küldtek az ungvári főkonzulátusnak, a beregszászi konzulátusnak, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolának és az Egán Ede Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Központnak.

Ezt mondhatnánk elszigetelt szélsőséges csoportok nagyszájúskodásának, de a KMKSZ irodájának felgyújtása már nem ilyen volt, az pedig lerántja a leplet az ukrán politika szélsőséges nacionalista mivoltáról, hogy nyomozásokat folytatnak olyan alapítványok ellen, amelyeken keresztül a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium és a Bethlen Gábor Alap jelentős támogatásokat nyújt Kárpátaljának.

Talán mégis van némi fény az alagút végén (ebben a helyzetben sem árt az optimizmus!), hiszen Brenzovics László a riport végén az, mondta, hogy:

„A közeljövőben nem lát esélyt arra, hogy pozitív irányba mozduljanak el a kétoldalú kapcsolatok, mert bár Magyarország jelentős gesztusokat tesz, ezeket az ukrán fél szerinte nem értékeli.”

Ennek ellenére úgy véli, jobb tárgyalni, mint nem tárgyalni, és üdvözlendőnek nevezte a magyar kormányzat szándékát arra, hogy egy normális párbeszédet alakítson ki.

Nincs más lehetőség, és addig is kitartás Kárpátaljai testvéreink!

Ajánlott Cikkek