Hírek Kárpátalja

Kárpátalján ismeretlen tulajdonosú cégek vásárolnak földet

Kárpátalján a földet ismeretlen tulajdonosú cégek vásárolhatják meg

Az ismeretlen tulajdonosú nagyvállalatok még a termőföld-értékesítési moratórium előtt béreltek földeket Ukrajnában, majd 2024-től elsőbbségi jogot kapnak ezek megvásárlására, miután a Verhovna Rada feloldja a 2010-ben hatályos földértékesítési moratóriumot. az ország 18 éve. Ezt Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kultúra Társaságának elnöke nyilatkozta – írja a RIA Novosztyi .

Megjegyezte, a megszüntetése előtt is legfeljebb 49 évig lehetett termőföldet bérelni, több százezer hektár volt ilyen földterület.

„Általában vételi elővásárlási jogot írnak elő a szerződések, 2024-től pedig a törvény szerint a bérlők földvásárlási elővásárlási joga lesz. Ezek azonban akkora cégek, hogy nem lehet tudni, mi a tulajdonosi múltjuk” – mondta a Magyar Kultúra Társaságának elnöke.

Brenzovics szerint Ukrajnában a közvélemény sokáig ellenállt a moratórium feloldásának, de végül a törvényt elfogadták. 2014 után felgyorsult a bérleti szerződések megkötésének és a földtörvény elfogadásának folyamata – tette hozzá.

2020. március végén a Verhovna Rada törvényt fogadott el , amely 2021. július 1-jétől lehetővé teszi magánszemélyeknek, Ukrajna állampolgárainak, egy kézben legfeljebb 100 hektárnyi földterület értékesítését. 2024-től az ukrán jogi személyek mezőgazdasági területet szerezhetnek, de egyenként legfeljebb 10 000 hektárt.

Ajánlott Cikkek