Hírek

Katasztrófatúrista pilóta berepült a Román Ukrán határ fölé – Nem volt jó ötlet

Van akinek teljesen elmentek otthonról vagy csak vagánykodni akart. Egy magán-hobbipilóta úgy gondolta tesz egy pár kört gépén az Ukrán Román határ felett. A lakosságra a frászt hozta magára meg a bajt. A foter.ro cikke alant.

borítókép illusztráció : https://commons.wikimedia.org/

Cessna 175C Skylark (UK registration G-ARWS, built 1962) at Kemble Airfield, Gloucestershire, England.
Photographed by Adrian Pingstone in July 2005

Nem túl jó ötlet háborús övezet légterét megsérteni ezekben a napokban, de egy felelőtlen hobbipilótának sikerült túlélnie. Mit számít, ha közben az akcióval két Szatmár megyei településen is sikerült ráhozni a frászt az emberekre?

A katasztrófaturizmus egyszerre visszataszító és bizarr jelenségét idézi, hogy egy hobbipilóta – nem tudni, pontosan kicsoda – az orosz-ukrán háború második napján úgy döntött, tesz pár kört a román-ukrán határ fölött. A könnyű repülőgép vezetője a nagyváradi reptérről szállt fel, és a légi irányítás engedélyével átrepült Szatmár megyébe, ahonnan az ukrán határ felé vette az irányt. Több kört tett a halmi határátkelő, illetve Kökényesd felett, amivel sikerült riadalmat kelteni az ott élők körében. Pár kilométerre a háborús övezettől minden szokatlan mozgás pánikot kelthet a lakosságban – felfoghatatlan hogy mégis hogyan történhetett meg mindez.

A szatmári sajtó a repülőgépkövető oldalakon elérhető repülési útvonal alapján azt írja, hogy a pilóta megsértette Ukrajna légterét is, ennek tükrében örülhet, hogy épségben megúszta a műveletet. Végül visszatért a kiindulóponthoz, Nagyváradra. Annyit sikerült megtudni az illetőről, hogy egy szabadidő eltöltésére használt magángéppel repült.

A jelenlegi feszült helyzetben egy ilyen kiruccanás könnyen tragédiába torkollhatott volna.

Ajánlott Cikkek