Hírek

Katonai puccs Ukrajnában?

Egy krími szenátor, a Föderációs Tanács nemzetközi bizottságának tagja, Szergej Cekov nem kevesebbet állított RIA Novosztyinak nyilatkozva, mint hogy Zelenszkij ugyan Ukrajna elnökének nevezi magát, de nem ő kormányozza az országot. Háborús helyzetben az érthető lenne, hogy a honvédelmi miniszter szerepe erősen felértékelődik, de a szenátor állítása szerint nem erről van szó!

Borítóképen:  Volodimir Zelenszkij elnöki beiktatás, 2019. május 20. (forrás: president.gov.ua via commons.wikimedia.org, szerző: Mykhaylo Markiv / Ukrajna elnöki hivatala, licenc: CC BY 4.0) A kép illusztráció

Zelenszkijről és a helyzetről nyilatkozva Cekov a következőket mondta:

„Csak bejelentkezik valahonnan. Most az államot főleg a helyi közigazgatás és a katonaság irányítja. És nem a honvédelmi miniszter, hanem az ország hadműveleteiért felelős vezérkara személyében.”

Szergej Cekov szerint az ukrán hatóságok humanitárius katasztrófába sodorták az országot azzal, hogy továbbra is “módszeresen saját tervüket hajtják végre az állam elpusztítására”.

Nehezen hihető állítások ezek, valóságtartalmukat sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudjuk. Ha igaz, ha nem, van elképzelésünk róla, hogy mi a célja a nyilatkozatnak.

Amennyiben nem igaz, azt célozza a szenátor, hogy zavart keltsen az ukrán vezetésben, illetve a katonákban, akiket elbizonytalaníthat, ha nem tudják pontosan ki is irányítja őket, és a vezetőknek mik is a valós szándékai.

Ha pedig igaz, akkor erősen kérdőjeles, hogy a későbbiekben a közvetlen Putyin-Zelenszkij találkozón az ukrán elnök kit képvisel, ha a valódi hatalmat nem ő gyakorolja – még akkor sem, ha természetesen jogi értelemben megkérdőjelezhetetlenül Ukrajna első embere.

A helyzet tehát egyre kaotikusabb, a hírek és álhírek rengetegében nehéz eligazodni, egy-egy állítást ezért érdemes megvizsgálni az „igaz-nem igaz” koordináták között.

Ajánlott Cikkek