Hírek

Kémek a rács mögött, bevetésre kész atomrakéták, kemény üzenetek

Igen, röviden így lehet összefoglalni a mai nap eseményeit. Az EU határaitól nem is olyan messze forrnak az indulatok, és nagyon úgy fest, hogy elég lenne egy szikra, és Kelet-Ukrajna máris lángba borulna! Az orosz nukleáris hordozórakéták 95%-a bevetésre kész, az EU – miközben tagjai felszólítással fordulnak az oroszokhoz, hogy azok az úgynevezett normandiai formátum keretein belül tárgyaljanak – beszáll Ukrajna militarizálásába egy laza 31 milliós kerettel, Biden pedig „nyugtalanító” kihívásokról beszél…

Borítóképen: a Cirkon indítása

Mondhatnánk, hogy megint ott tartunk, mint tavasszal, de ez nem teljesen igaz. Most ugyanis sokkal nagyobb erők állnak egymással szemben, és a közben eltelt idő mit sem változtatott a helyzeten; sem az oroszok, sem Ukrajna, de a szakadárok sem léptek előre egy tapodtat sem, de közben az EU és Fehéroroszország is kezd egyre jobban belekeveredni az ügybe! Nagyon rossz irány vettek a folyamatok…

Joe Biden amerikai elnök a csütörtökön kezdődött kétnapos online demokrácia-csúcstalálkozó megnyitóján a washingtoni Fehér Házban (vagy inkább a szemben lévő épületben, ami belülről klónja a Fehér Háznak…) arról beszélt, hogy a rendezvény meghirdetett célja a korrupcióellenes küzdelemre és az emberi jogok hatékonyabb érvényesítésére irányuló együttműködés erősítése. Lefordítjuk:

Az Egyesült Államok még mindig azzal eteti a világ többi részét, hogy a demokrácia jegyében avatkozik be bárhol, a világ csendőreként. Van, aki elhiszi, mi nem.

Már csak azért sem, mert akkor nem magyarázható az utóbbi pár évtizedből Irak, Afganisztán, Jemen, csak hogy párat említsünk. Mert bizony a helyzet ezekben az országokban az USA távozása után sokkal rosszabb volt, mint előtte – beleértve a demokratikus intézmények teljes hiányát is, de az éhínséget is! Annyiban azonban mindenképpen egyetértünk Biden-nel, hogy “Jelentős és nyugtalanító” kihívások vannak a világban. De nem ám a demokrácia kihívásai ezek, hanem az Egyesült Államoké. Mire gondolunk?

Végtelenül egyszerű; amit ma tapasztalunk, annak a folyamatnak egy újabb állomása, ami az Egyesült Államok globális vezetőszerepe elvesztésének története.

Persze azért annyira még képes hatni, hogy feszültséget keltsen Európában, mert nem tetszik neki az, hogy Európa és Oroszország együttesen bizony bőven kenterbe veri pár éven belül az USA-t. Tenni kellett valamit, ehhez meg talált is egy szereptévesztésben szenvedő bohócot Volodimir Zelenszkij személyében.

Ha már Ukrajna, említsük meg, hogy Valerij Geraszimov, az orosz fegyveres erők vezérkari főnöke csütörtökön a külföldi katonai attaséknak tartott moszkvai tájékoztatóján így beszélt a kelet-ukrajnai helyzetről:

„Az ukrán vezetés minden olyan provokációja, amely a Donyec-medencei helyzet erőszakos megoldására irányul, meg lesz szüntetve.”

A tábornok ezen felül cáfolta, hogy támadásra készülnének Ukrajna ellen, és kikérte magának, hogy bármilyen beszámolás kötelezettsége lenne Oroszországnak azzal kapcsolatban, hogy beszámoljon saját területein végrehajtott hadmozgásokról. Ezzel szemben nehezményezte, hogy a NATO éves szinten immár 40 hadgyakorlatot tart Oroszország határai közelében, de kifejtette, hogy a nukleáris arzenál éles, ami az elrettentést szolgálja.

Tudjuk, hogy az atomfegyvereknek komoly visszatartó ereje van, ugyanakkor bevetésük mégsem valószínű, mert annak tényleg beláthatatlan következményei lennének. Nem véletlen tehát, hogy Geraszimov ezen a pontonörömének adott hangot, hogy bebizonyosodott, a Cirkon hipersznikous fegyverrendszer hadihajóról és atomtengeralattjáróról is indítható.

Ebben az összefüggésben ezzel nem kevesebbet mondott, mint azt, hogy bármikor képesek elérni akár az Egyesült Államok szárazföldi területeit is egy pusztító támadással. Véleményünk szerint ez most komolyabb fenyegetést jelent, mint az atomfegyverek!

Igen, az USA katonai szakértői azt mondják, hogy a hangsebesség kilencszeresével haladó csapásmérő ellen nincs igazi védelmük, hasonló fegyver rendszerbe állítása pedig még hosszú éveket fog igénybe venni amerikai részről. Nem véletlen, hogy az oroszok szeretik megmutatni a Cirkont, ahogy az sem véletlen, hogy Kína hirtelen olyan eszköz próbáját hajtotta végre, amitől Washingtonban sikító frászt kaptak!

Az oroszokat folyamatosan kémkedés, kibertámadások lefolytatása, és hasonló, a mindennapi ember számára nem igazán látható cselekményekkel vádolják, de most az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat fogott el három ukránt, akiket kémkedéssel vádolnak. Az oroszok szerint egy apa-fia páros fotó- és videófelvételeket készített stratégiailag fontos orosz létesítményekről, míg egy harmadik letartóztatottat az ukrán védelmi minisztérium hírszerző főcsoportfőnöksége (GUR) kifejezetten terrorcselekmények végrehajtása céljából küldte Oroszországba.

Komoly aktivitás van tehát titkosszolgálati vonalon is, de a külvilágnak szánt elnöki csúcs mégis többeknek felkeltette a figyelmét. Elemzők tömege írt róla, a konszenzushoz közeli vélemény pedig a Bloomberg fogalmazta meg:

Értékelésük szerint Vlagyimir Putyin jött ki jobban a Joe Bidennel folytatott tárgyalásból. A washingtoni vezetés továbbra is csak találgatja szándékait, miközben újra elérte, hogy szemtől szembe tárgyaljon vele a világ legbefolyásosabb embere, amivel felértékelte saját jelentőségét.

Itt tart tehát a dolog. Egyre komolyabb erők egymással szemben, egyre sarkosabb megfogalmazások és semmi jel nem mutat a békés megoldás irányába. Háborút egyik fél sem mer kezdeményezni, de – véleményünk szerint – továbbra is az lenne a megoldás, ha Ukrajna teljesítené a minszki megállapodásban rögzítetteket!

Ajánlott Cikkek