Hírek

Kerül, amibe kerül…

… ha nem tetszik az európai gázkereskedelmi rendszer, akkor nincs még csak egy közös nyilatkozat sem, nemhogy lépéseket tennének a gáz árának mérséklésére! Igen, a csütörtökön véget ért EU-csúcs zárónyilatkozatába nem került be, hogy a V4-ek alapvetően elhibázottnak tartják a kereskedelmi rendszert, és általában az európai energiastratégiát, sőt, a telje energetikai téma kimaradt, pedig a nukleáris energiáról hosszas vita folyt. Az viszont bekerült, hogy Oroszországot csúnyán megbüntetik, ha Ukrajnára támad…

Nem állítjuk, hogy így van, de az eredmények azt mutatják, mintha az EU azon ügyködne, hogy a gáz ára minél magasabb legyen. Akárhogy is nézzük, ez egy öngyilkos stratégia, mert az addig rendben, hogy az egyébként nem versenyképes árú megújuló energia az áram árának elszaladása miatt most már képes nyereséget termelni, de az még mindig nem megoldott, hogy pont akkor süssön a nap, amikor a felhasználók fogyasztanak, ahogy a nagy mennyiségben történő energia-tárolás sem!

Végül abban maradtak, hogy a következő, a 2022. március végén rendezendő EU-csúcson majd visszatérnek az energetikai kérdések megtárgyalására. Jó terv, hiszen addigra vége a télnek…

Mindebből az következik, hogy a télen nem várható nagy változás, hacsak nem a németek valamilyen rejtélyes oknál fogva nem engedélyezik végre az Északi Áramlat 2-t.

Talán éppen az a probléma ezzel a vezetékkel, hogy ha megindul rajta a szállítás, akkor lesz elegendő mennyiségű gáz? Könnyen lehet, ugyanis pénteken reggelre 16%-ot esett a gáz ára, miután a Gazprom nagyobb mennyiségű gázt pumpált a rendszerbe a Yamal-on keresztül. Persze most is elhangzott, hogy Oroszország szállításai nem kiszámíthatóak, de – figyelem! – a nagyobb mennyiség leszállítására azért került sor, hogy földgázt juttasson a napon belüli aukciók keretein belül!

Nincs szó tehát arról, hogy ez bármit is megoldana, hiszen az oroszok azt szállítják le, amit rendelnek tőlük – vagy azt a mennyiséget, amelyről hosszútávú szerződésekben rögzítettek!

Ne tévesszan meg senkit a 16%-os áresés, a gáz ára így is cca. tízszerese az egy évvel ezelőttinek! (forrás: theice.com)

Továbbra is az a gond tehát, hogy Oroszország saját európai tározóinak töltöttsége alacsonyabb az ilyenkor szokásosnál, de – miután az orosz gáz, az orosz tározóban! – ezeknek a feltöltése fakultatív feladat!

A Gazpromnak semmiféle kötelezettsége nincs arra nézve, hogy az EU-n belüli tározóit milyen feltöltöttséggel kell üzemeltetnie, ha éppen úgy gondolják, csak a párnagázt hagyják benne. Az ezen felüli tételek az oroszok döntésén múlnak!

A lényeg tehát az, hogy – miután a V4-ek nem értenek egyet sem a kereskedelmi gyakorlattal, sem a szén-dioxid kvóták rendszerével, azzal meg végképp nem, hogy a lakosság a lakások/házak és autók után plusz adót fizessenek, amit majd aztán jövedelem-arányosan az EU kompenzál (ez egyébként újabb jogköri terjeszkedés, egy EU-szintű adó/járulék, ha úgy vesszük!) – az EU vezetése, az EU-csúcs inkább nem is foglalkozik a témával!

Kerül, amibe kerül…

Ajánlott Cikkek