Hírek

Kész a megállapodás az amerikai gázszállításokról

Joe Biden amerikai elnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben találkozik, ahol megszülethet az amerikai gázszállításokról szóló megállapodás. A cseppfolyósított gáz (LNG) szállítások növelése létfontosságú Európa számára, ugyanakkor piaci elemzők szerint 2022 végéig az orosz szállítások legfeljebb harmadát lehet alternatív megoldásokkal pótolni.

Borítóképen: A Northwest Sanderling LNG tartályhajó Cockburn Soundban, Nyugat-Ausztráliában horgonyoz (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Calistemon, licenc: CC BY-SA 4.0) A kép illusztráció

Mindenesetre a Fehér Ház kiadott egy nyilatkozatot, amely a megállapodás alapjait is érinti. Mint tudjuk, az Egyesült Államok szankciókat jelentett be az orosz olajár és a gázra, de ezt könnyen tehette, hiszen importjának, és teljes felhasználásának csak igen kis részét adták az orosz szállítások.

Európa azonban teljesen más cipőben jár, így – amennyiben az eddig mindig csak emlegetett energiafüggetlenség, na meg az egyoldalú függés ellen tenni akar valamit az Unió vezetése, nincs más választása, mint az Egyesült Államokkal egyezkedni. Hogy ez eddig miért nem történt meg? Mi az oka annak, hogy az elmúlt tíz évben soha nem történtek komolyabb lépések ezirányban?

Nos, lássuk be, az amerikai gáz drágább, a tankerekkel történő szállítás pedig rémesen szennyező. De most ez senkit nem érdekel már, most Oroszország elszigetelése az elsődleges szempont. Na meg a magas árak mellett az amerikai gáz piacának biztosítása…

Ne legyünk képmutatók, az Egyesült Államok segítsége az USA vállalatok jelentős bevételnövekedését is jelenti egyben, a megállapodás pedig minden bizonnyal az Egyesült Államok vállalatainak piaci pozícióját erősítik, és rögzítik Európában!

Abban az Európában, amelyik kifejezetten a piaci alapú beszerzés híve (legalábbis Európa felső vezetése), és az az Európa, ami ezen okból rossz szemmel nézte már korábban is a hosszútávú szerződéseket az oroszokkal.

Úgy tűnik változnak az idők… Helyesebben a szereplők. És ehhez egy háború „kellett”!

Ajánlott Cikkek