Hírek

Készül az arab tavasz második felvonása?

Ezrek vonultak utcára vasárnap Tunéziában, hogy Kaisz Szaíd elnök ellen tüntessenek, valamint követelték a normális demokratikus rendhez való visszatérést – írja a Reuters.

Borítóképen: Tiltakozás a Palesztinával való kiállásért Tunéziában Tunis Kassba (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Bra , licenc: CC BY-SA 4.0) A kép illusztráció

„Az emberek demokráciát akarnak!”, „Szaíd éhínségbe vezette az országot” – ezt a két jelszót skandálták a tüntetők a fővárosban, Tuniszban. Hónapok óta ez volt a legnagyobb demonstráció az elnök ellen. Egy héttel egy jóval kisebb tüntetést tartottak az államfő mellett.

Egyértelművé vált, hogy az utca támogatja a demokratikus útra való visszatérést

– mondta a feloszlatott parlament alelnöke, aki Szaíd többi ellenfeléhez hasonlóan puccsal vádolja őt.

Szaíd a végrehajtó hatalom tavaly nyári átvétele óta megszilárdította egyszemélyes uralmát, feloszlatta a parlamentet, rendeletek útján kormányoz, és azt mondta, hogy népszavazás révén fogja felváltani a demokratikus alkotmányt.

Az államfő tagadja, hogy államcsínyt követett volna el; szerinte ezek a lépések szükségesek voltak ahhoz, hogy megmentse Tunéziát az évek óta tartó politikai bénultságtól és gazdasági stagnálástól.

Az észak-afrikai ország súlyos gazdasági és pénzügyi helyzetben van, ezért tárgyalásokat folytat az IMF-fel egy mentőcsomagról.

Az arab tavasz, amely számos arab országban rezsimváltást (Tunézia, Egyiptom), másokban azóta is tartó polgárháborús helyzetet (Líbia, Szíria, Jemen) eredményezett, a tunéziai jázminos forradalommal vette kezdetét 2010 végén, amikor egy árus, Mohammed el-Búazízi felgyújtotta magát.

A forradalom eredményeként távozni kényszerült a 23 évig az országot vezető diktátor, Zín el-Ábidín ben Ali. Ugyan Tunézia volt az egyetlen olyan ország, ahol úgy tűnt, tartósan demokratikus berendezkedés jöhet létre az arab tavaszt követően, Kaisz Szaíd államfő hivatalba lépése óta folyamatosan vonja vissza az alkotmányos átalakulás eredményeit.

via portfolio.hu

Véleményünk szerint ez a lehető legrosszabbkor jön, hiszen könnyen előfordulhat, hogy az arab tavasz után a legtöbb arab államban inkább visszarendeződés volt, semmint egy demokratikus fordulat, így könnyen előfordulhat, hogy megint véres események elé nézünk…

Nagyon nem szeretnénk, mert minden emberéletért kár, ugyanakkor újra és méginkább felerősödhet a migráció Európa irányába, ami most éppen recesszióba fordulva, egy energiaválság közepén újabb csapást szenvedne.

Ezek a tényezők összességében már igen komoly kockázatot jelentenek akár a társadalmi stabilitásra is a háborús fenyegetés árnyékában…

Ajánlott Cikkek