Hírek

Két német állam betiltja az orosz „Z” szimbólumot

Ehhez már igazán nem tudunk hozzászólni, talán csak annyit hogy nagyon sajnáljuk azt a társaságot akinél a Zorro című film jogai vannak, merthogy mostanában nem lesz folytatás és a régieket sem fogják bemutatni többet az biztos. Hab lenne a tortán Antonio Banderas, vagy Catherine Zeta-Jones elhatárolódása a filmtől.

Az Oroszország által az Ukrajna elleni háborúban használt „Z” szimbólumot Németország két szövetségi állama betiltja, és hamarosan továbbiak is következhetnek, ahogy felhalmozódnak a tilalom más régiókra való kiterjesztésére irányuló felhívások.

Bajorország és Alsó-Szászország, a két legnépesebb német régió betiltotta az orosz szimbólum nyilvános használatát. Aki nyilvánosan vagy demonstráción mutatja a jelképet, most akár három év börtönbüntetést vagy pénzbírságot is kaphat.

Az államok szerint a szimbólum viselése vagy felmutatása az orosz agressziós háború támogatását jelzi, és így a bűncselekmények követ el.

Georg Eisenreich bajor igazságügyi miniszter kijelentette, hogy nem támoganak semmilyen nemzeti jogokat sértő agressziót .

A szimbólumot a tankok és más orosz hadsereg felszereléseinek jelölésére használják. Az orosz közterületeken is megjelent Putyin háborújának támogatására.

Három másik régió parlamenti csoportjai szintén a Z szimbólum betiltását szorgalmazták.

A szociáldemokrata ellenzék mind Baden-Württembergben, mind Szász-Anhaltban felszólította a regionális kormányokat, hogy tiltsák be a szimbólumot. Eközben Észak-Rajna-Vesztfáliában a kormányzó konzervatív párt soraiból érkeznek a betiltásra vonatkozó felhívások.

„A levél hadüzenet a liberális demokráciának” – mondta a hétvégén a német sajtóügynökségnek Daniel Sieveke, a CDU parlamenti alelnöke. Sieveke a levelet más tiltott „alkotmányellenes szimbólumokhoz” hasonlította.

Németországban szigorú törvények tiltják a náci rezsimmel kapcsolatos szimbólumok széles körének használatát.

Ajánlott Cikkek