Hírek Vélemény Vélemény-cikkeink

Két országban tilos a vicc: USA, Észak-Korea

Érdekes módon került egy kalapba az Egyesült Államok és Észak-Korea. Mindkét helyen tilos a vicc… Egy különbség azért van; míg Észak-Koreában egy kényúr intézkedett, hogy ne legyen vicc, meg röhögcsélés, addig az Egyesült Államokban azok a bizonyos „haladók”. Igen kérem, ez itt már a „Szép, új világ!”

Igen, már Steve Harvey, Amerika egyik legismertebb színesbőrű komikusa is az eltörlés kultúrájára panaszkodik!

Nem véletlenül került említésre Szép új világ (Brave New World) Aldous Huxley 1931-ben írt és egy évvel később megjelentetett regénye. Megmutatjuk, miért!

A 26. századi Londonban játszódó történet világában a szaporítás, a genetika és a hipnózis hatalmas fejlődést mondhat magáénak, teljesen megváltoztatva az emberi társadalmat, amit kasztokra osztanak fel, rang szerint csökkenő sorrendben: Alfa, Béta, Gamma, Delta, illetve Epszilon. Ezen kasztok mindegyike rendelkezik egy színnel is: az alfák szürke, a béták bordó, a gammák zöld, a delták khaki, az epszilonok fekete színű ruhát viselnek. A leírt társadalom felfogható utópiának is, nagyon ironikus formában: az emberiség gondtalan, egészséges és technológiailag fejlett. Nincsenek többé háborúk és szegénység, mindenki folyamatosan boldog. Azonban azzal, hogy mindezeket elüldözték az emberek életéből, egyben számos dolgot elveszítettek: a családot, a kulturális sokszínűséget, a művészeteket, irodalmat, tudományt, vallást és filozófiát. Ez a társadalom hedonisztikus: a korlátlan szexualitásból és drogokból nyert örömre koncentrál.

Az amerikai egyetemeken már régen a szélsőjobb fegyverének tartják a humort, hiszen pont a humoron keresztül lehet a legjobban bemutatni a woke-ideológia abszurdítását. Egy jó ideje pedig már a neves komikusok sem viccelhetnek kedvük szerint, mert mindig fennáll a veszélye, hogy valaki megsértődik és kiradírozzák az illetőt a nyilvánosságból… Harvey így nyilatkozott a a Television Critics Association sajtókörútján:

„Ha megpróbáltam volna stand-upként folytatni, nem tudnám fenntartani, mert a politikai korrektség megölte a komédiát, megölte. Most minden vicc sérti valakinek az érzéseit. Amit az emberek nem értenek a humoristákban, az az, hogy a viccnek szólnia kell valamiről. Valakiről kell szólnia. Nem írhatunk állandóan vicceket a kisállatokról. A vicc nem szólhat állandóan bokrokról. Néhány ilyen viccnek az emberekről kell szólnia – mert ez a legérdekesebb téma.”

Hát itt tartunk. Van tehát két ország, ahol tilos humorizálni, nyilvánosan meg végképp…

Ajánlott Cikkek