Magyarság Minden más Nagyjaink Sport Tájak/korok Történelem Történelem Videók

Kétszázzal 1929-ben, na meg egy világrekord!

A közúti forgalom rendjét már a 19. században is igyekeztek meghatározni. Az első magyar KRESZ-nek egy 1910-ben született belügyminiszteri rendeletet tekintünk. A közúti forgalom sebességét a két világháború között rendkívül alacsonyan határozták meg.

Borítóképen: Hartmann László Bugatti kocsijával, rekord javításközben

1910 óta a személyautók belterületi menetsebessége maximum 25 km/óra lehetett. 1931‑től az autóbuszoknak megengedték, hogy lakott területen – ha az útviszonyok megengedik – a korábbi 12 km/óra helyett 40 km/óra sebességgel közlekedjenek

Hogy miért ez a kis visszatekintés, a KRESZ-történelem? Nos, azért tartottuk fontosnak, hogy lássuk: azok a rekordok, amelyekről szó lesz bizony űrsebességet jelentettek 1930-ban!

1931-re már nemzetközi híre lett a Magyarországon rendezett sebességi rekord-versenyeknek:

De mi még 1929-ben vagyunk, méghozzá a Tát-Nyergesújfalu betonúton, melyről a fent csatolt cikkben írtunk már korábban. Történt, hogy ebben az évben Hartmann László megvásárolta Zichy Tivadar bajnoki Bugattiját, és úgy gondolta, hogy kihasználja azt a hatalmas lehetőséget, ami a gépben rejlik.

Kutatásaink arra vezettek, hogy Hartmann autója egy Bugatti 35T (Targa Florio) lehetett, amit 2.262 cm³-es, soros nyolchengeres motor hajtott, gyári állapotában 138 lóerős volt, de – miután feltöltött motor volt – a források 100 és 140 lóerő körüli, elég komoly szórással adják meg a teljesítményt. Abban pedig biztosak vagyunk, hogy a mindössze 13 példányban készült autó – azért csak ennyi, mert a Grand Prix szabályai 2 literben korlátozták a lökettérfogatot! – Hartmann László alatt ennél jóval erősebb lehetett…

Az autó itt még Zichy Tivadarral, 1928-ban

Nos, Hartmann László 1929 december 23.-án, az első, 11:30-kor kezdődött rekordkísérlet során – repülőrajtos versenyen – 195,41 km/h átlagsebességet ért el, de a két menet egyikén 200 km/h feletti tempóval is hajtott!

Hartmann László kora legnagyobbjai közé tartozott nemzetközi szinten is:

Ezek után következtek az állórajtos versenyek, ami – bár a kezdés is fantasztikus volt! – igazán komoly meglepetést okozott! Történt ugyanis, hogy;

Hartmann László megdöntötte a világhírű versenyző, Kaye Don Brookland-ban, azonos típussal, 1928 július 30-án 29,33 másodperccel felállított 122,741 km -es nemzetközi rekordját.

Hartmann László az egy kilométeres állóstartos futamot Bugatti gépén 29,03 másodperc alatt futotta le, ami 124 kilométeresátlagsebességnek felelt meg!

Nos, így ment ez akkoriban, amikor a magyar autóversenyzők Bugattikkal versenyeztek. Mert bizony nem Hartmann volt az egyedüli, akinek ilyen autója volt!

Ajánlott Cikkek