Hírek

Kevés az oltóanyag, de az is megromlik

Az ukrán államgépezet működése meglehetősen döcögős, mert olyan sok dolog akad a nemzetközi politikai porondon, hogy az egészségügy, és különösen az oltási kampány szervezésére már nem marad ember. Na meg, valahogy csak el kellett intézni, hogy a protekció hivatalos formát nyerjen, és minden további nélkül az legyen a normális, mi több kívánatos!

Ha nem gyorsítják fel az oltást Ukrajnában, a beszerzett félmillió dózis indiai Covishield-vakcinának csupán a felét tudják felhasználni, mivel az oltóanyag szavatossága június 23-án lejár. Ez bizony óriási probléma, mert az országban március 14-ig csak valamivel több, mint 38.000-en kapták meg az oltást, ami – mondani sem kell! – a 42 milliós országban egyenlő a nullával…

Azt valahol meg lehet érteni (nem lehet, mert a betegség nem politikai alapon szedi áldozatait!), hogy az orosz oltóanyagból nem kérnek, ugyanakkor érdekes kérdés, hogy vajon miért nem jut a COVAX nemzetközi vakcinaelosztón keresztül semmi az országba.

Talán egy oroszok elleni előretolt bástyát védeni kellene, nem? Vagy az csak akkor fontos, ha annak van kifejezett haszna az EU és USA számára? Ez most nem fog kiderülni, ugyanakkor figyelmeztető jel, hogy ugyan a fejlett világban döcögősen halad az oltási kampány, de a szegényebb országok esetében szinte egyáltalán nem beszélhetünk komoly oltási programról…

Ez pedig – miután a járvány a politikai határokat sem tiszteli… – végül komolyan visszaüthet, de ez már egy másik cikk témája lesz. Minden esetre most úgy áll, hogy például Ukrajnában évekig eltarthat a megfelelő szintű átoltottsági/felgyógyulási arány elérése, ami pedig arra „jó”, hogy közben újabb mutációk alakuljanak ki a rengeteg ember elvesztéséről nem is beszélve.

Ajánlott Cikkek