Erdély

Kézdivásárhely hivatalosan használhatja zászlaját

Minden kis gyözelmet meg kell becsülni. A román kormány csütörtöki ülésén döntött Kézdivásárhely zászlajának hivatalosításáról.

borítókép: rmdsz fotó

Az RMDSZ satóirodájának közlése szerint a döntés kapcsán elmondta: december óta a magyar közösségek önbecsülését erősíti meg minden zászló és címer hivatalosítása. „Mi a kormányzati munkára, a politikára sosem egyszerű ügyintézésként tekintettünk. A kormányzatnak, a politikának, a közképviseletnek kell hoznia azt a többletet, ami visszaadja egy társadalom, egy közösség önbecsülését, és életben tartja a jövőre vonatkozó reményt. Szimbólumaink hivatalosítása pontosan ezt a célt szolgálja: megerősíti közösségeinket abban, hogy szülőföldjük egyben otthonuk is, ahol jövőjüket magyarul tervezhetik” – nyomatékosított Kelemen Hunor. „Harminckét erdélyi magyarlakta település és megye címere és zászlaja került ki hosszú idő után a fiókból, és vittük a kormány asztalára elfogadásra.

A fáradhatatlan munkának köszönhetően Kézdivásárhely zászlaját senki sem veheti el, senki sem veheti le többé” – mutatott rá Cseke Attila. Kézdivásárhely zászlajának felső sávja tűzpiros, a székelyek bátorságát, életerejét jelképezi. Alatta fehér mezőben kék kereszt, raja „Kézdivásárhely Municípium” felirattal. A zászló közepén a település címere látható, rajta Gábor Áron rézagyúja a fenti, vörös mezőben. A címer alján egy ezüst paripa kévébe kötött három arany búzakalásszal teli aranyszekeret húz, a helyiek foglalkozását jelképezi. A paripán ülő fekete csizmás, fehér gatyás lovas postakürtőt fúj, annak emlékéül, hogy Kézdivásárhely egykoron Erdély és Moldva között postaállomásként szolgált .

kronikaonline.ro

Ajánlott Cikkek