Hírek

Kezdődik! Ilyen méretű hadgyakorlat legalább 30 éve nem volt!

Bár rendszeresek az orosz-fehérorosz gyakorlatozások, de ilyen méretekben talán csak a hidegháború idején vonultak fel Fehéroroszország területén. A 10 napot át tartó hadgyakorlatra 30.000 orosz katona érkezett az országba, fő feladatuk pedig a manőverek keretében, hogy megerősítik a fehérorosz államhatár védelmét fegyveres csoportok behatolásával szemben, elvágják utánpótlási útvonalaikat, megsemmisítik az ellenség illegális fegyveres csoportjait.

Boríróképen: Orosz S-400 Triumf új generációs légvédelmi rendszer (forrás: Репетиция парада. via commons.wikimedia.org, szerző: Vitalij Ragulin, licenc: CC BY-SA 3.0)

A gyakorlatokat a fehérorosz fegyveres erők domanovszki, gozsszki, Obuz-Lesznovszk-i, breszti és oszipovicsszki gyakorlótéren, valamint Fehéroroszország más területein tartják, Baranovicsi, Luninyec, Lida és Macsuliszkij repülőterének igénybevételével. Érdekesség, hogy a gyakorlatokon az orosz keleti, illetve távol-keleti körzetek katonai parancsnokságai, illetve az alájuk rendelt erők vesznek részt. A csapatokat egyébként igen rövid idő alatt helyzeték át gyakran 10.000 kilométeres távolságból – ezt már akkor a hadgyakorlat részének tekintették.

A katonákkal együtt természetesen technika is érkezett; Sz-400-asokat telepítettek a Lengyelországgal határos Breszt megyében.

Orosz Sz-400 bevetésre kerül Fehéroroszországban Ukrajna közelében – orosz hadgyakorlat Fehéroroszországban
Oroszország Sz-400-as légvédelmi rendszereket küld Fehéroroszországba

További érdekesség, hogy az orosz hadgyakorlattal párhuzamosan az ukránok is gyakorlatoznak, a Hóvihar-2022 névre keresztelt gyakorlaton amerikai és brit páncéltörő rendszereket és török harci drónokat is bevetnek majd.

Komoly erők sorakoznak fel, de – ellentétben az Egyesült Államok által sulykolt fenyegetéssel – nem számítunk arra, hogy tényleges fegyveres konfliktusra kerülne sor.

Ajánlott Cikkek