Hírek

Ki emlékezik még rá? – Krapulax

A Pajtás újságban így írnak róla 1980 ban:

Pif, Herkules, Pifu, meg a többiek izgalmas történeteiben időnként fel-feltűnik egy fura figura — például a most induló képregényünkben is. Igazán nem mindennapi látvány: sovány, kopasz, majom képű, bozontos szemöldökű, aki mindig feketében jár, félelmetesen lobogó köpenyt visel a vállán és nevetséges kis cilindert a fején … Hatalmas csizmájával legszívesebben eltaposna mindenkit, kezét ökölbe szorítja vagy a revolvert markolássza vagy sofőrjét, s egyben szolgáját üti-veri…


Ennyi is elég, hogy mindenki rájöjjön: ő Krapulax, a főgonosz, akinek fejében csak rosszindulatú gondolatok keveregnek, aki mindenkinek csak ártani akar! Ahol Krapulax megjelenik, ott máris érezhető a krimi szele. Márpedig mindenfelé felbukkan, s képes arra is, hogy bárkinek vagy bárminek álcázza magát. Hatalmat és pénzt akar, s ezért nem riad vissza semmitől, amivel Piféknek vagy másnak árthat… A világ minden hitványsága belészorult!


Gonoszságánál talán nagyzási hóbortja a nagyobb. Nevének kezdőbetűje — a nagy …” — minden tárgyon ott látható, amihez csak köze van. Hatalmas és félelmetes fekete kocsiján éppen úgy, mint szolgájának sapkáján vagy cipőtalpán. Levélpapírjára — mint valami uralkodó vagy a pokol fejedelme — még egy kis koronát is nyomatott, hogy ezzel is félelmet és alázatot keltsen.
Krapulaxot árnyékként követi törpe szolgája, akire kitűnően illik a szólásmondás: „Megtalálja a zsák a foltját.” Ez a miniatűr pofozógép — aki legtöbbször maga is kék-zöld a főnöki bunyótól — minden aljas munkát elvégez Krapulax sötét ügyeiben. De eközben annyira gyűlöli Krapulaxot, hogy inkább ülne börtönben vele, minthogy osztozzon a sikereiben …
Gonoszság ide, hitványság oda — Krapulaxnak és a törpének mégis mindig túljár az eszén a bátor, becsületes és okos Pif, no meg a többiek!

forrás: arcanum

Ajánlott Cikkek