Hírek

Ki emlékszik még Mikrobira?

Mikrobi magyar televíziós rajzfilmsorozat, amelyet a Pannónia Filmstúdió készített. Az animációs játékfilmsorozat rendezője Mata János, producerei Gyöpös Sándor, Imre István és Komlós Klári. A forgatókönyvet Bálint Ágnes írta, a zenéjét Lovas Ferenc szerezte. Az animációs tévéfilmsorozat 1973 és 1975 között készült, és azután készült el, hogy a témában sikeres rádiójáték is készült. Magyarországon az MTV1, az MTV2, a Duna TV, a Minimax és a Duna World tűzte műsorra. A sorozat története a 21. században játszódik.

1969. június 21-én készült a rádiójáték szórakoztatási és részben oktatási célokkal. A rendezést László Endre végezte, aki sikeres gyermekműsor-író (későbbi Szíriusz kapitány sorozat szerzője), a forgatókönyvet Botond-Bolics György író-mérnök készítette, aki tapasztalt ismeretterjesztő író volt. A rádiójáték sikeres volt és 52 rész készült el. Az utolsó rész sugárzása 1976. augusztus 6.-án volt. A hangokat Csákányi László, Petrik József, Örkényi Éva, Bitskey Tibor, Pathó István, Lóránd Hanna, Galamb György, Lengyel Erzsi, Szuhay Balázs, Bodor Tibor, Kovács P. József adták (részenként eltért a stáb).

Kovács Béla az akkori Televízió Ifjúsági és Gyermekosztályának főszerkesztője gyermeke ösztönzésére elhatározta, hogy elkészíti a rádiójáték animációs változatát. Elsőnek a Magyar Televízió egy gyerekrajz-pályázatot hirdetett arról, hogy szerintük hogyan néz ki Mikrobi, de a kivitelezés ez után szünetelt. Később felkérték Bálint Ágnest, hogy Botond-Bolics György történeteiből írja meg a rajzfilm forgatókönyvét. Így készült el gyártásra készen 13 rész szöveg anyaga. Bálint Ágnes rendezőnek Mata Jánost választotta, a zeneszerző pedig Lovas Ferenc lett, akik már számos mese animációt készítettek (pl.: Kukori és Kotkodát). A sorozatban szereplő kisgyermek Peppe megformálásban sokat számított, hogy Bálint Ágnes nagymamaként unokájával éppen ekkor ért abba az életszakaszba.

A készítők némileg átformálták a rádiójátékbeli Mikrobit. A sorozatban a rakétát számítógép rajzolta (a Központi Fizikai Kutatóintézet számítástechnikai fejlesztő részlege jóvoltából), ami újdonság volt akkoriban Európában (a lángok kézzel készültek). A hátteret Policsányi István az Iparművészeti Főiskola tanársegédje készítette, amit aztán Somfai István fotóművész lefényképezett. Eredetileg úgy tervezték, hogy amerikai mintára a különböző díszletelemek és Mikrobi figurájának másolatát értékesíteni fogják kereskedelmi forgalomban, de nem volt a célra megfelelő gyártócég még akkoriban. A kivitelezésbe sokszor besegítettek fizikusok és futurulógusok. A hangokat adó színészek csak részben voltak azonosak a rádiójátékkal. A hangtechnikáért Pongrácz Zoltán és Bársony Péter felelt.

Ajánlott Cikkek