Hírek

Ki fizeti a révészt?

Törökország remek stratégiai pozícióban van, miután ellenőrzése alatt tartja a Dardanellákat és a Boszporuszt, így – bár nemzetközi szerződések ezt szabályozzák – végső soron mégiscsak ő dönt arról, hogy ki mehet át a Fekete-tengert és a Földközi-tengert elválasztó tengerszorosokon. Mint korábban beszámoltunk róla, Ankara 2014-ben SZ-400-as, orosz légvédelmi rendszereket szerzett be, amiért kizárták az F-35-ös fejlesztési projektből, valamint tilalmat vezettek be ezek beszerzésére is, holott több, mint 100 ilyen gép rendelését adta le Törökország!

Most F-16-osokat kínálnak helyettük, amit Recep Tayyip Erdoğan el is fogad, de a nyugat-afrikai útra induló török elnök az Atatürk repülőtéren mondott beszéde során emlékeztetett rá, hogy igényt tart a korábban az F-35-ös programra elköltött mintegy 1,4 milliárd dollárra is! Ezt pedig illik komolyan venni, mert Erdoğan – aki azt is elmondta, hogy Ankara és Washington kapcsolatai nem jók – ritkán változtat álláspontján…

Az Egyesült Államok nem véletlenül éppen most jelentkezett az ajánlattal, hiszen a napokban újabb SZ-400-asok beszerzéséről tárgyaltak a törökök az oroszokkal. Kétség nincs, mindkettőt – a gépeket és a légvédelmi rendszert is – akarja a török elnök, mert, mint az F-16-osokkal kapcsolatban mondta:

„Ezzel kapcsolatban azt mondtuk, hogy fogadjuk el, bármilyen lépés is szükségeltetik országunk védelmi igényeinek kielégítése érdekében.”

Mondandóját azzal zárta Erdoğan, hogy kifejtette, hogy a két ország között feszülő védelmi ipari vitát az amerikai vezetésnek rendeznie, és reményét fejezte ki, hogy nem ellenséges, hanem baráti viszony jön létre a két NATO-szövetséges között.

Figyelem, a mondatban a hangsúly nem az ellenséges viszonyon van! A török elnök tehát a NATO-szövetség ellenére is ellenséges viszonyt érzékel, az USA-nak pedig erre komolyan kell figyelnie, ha nem akarja elveszteni az a révészt, aki beengedheti őket a Fekete-tengerre…

Ajánlott Cikkek