Hírek

„Ki helyettesítheti ma Oroszországot? Senki! Ez nem reális” – mondta. – Egyesült Arab Emírségek energiaügyi minisztere

Az Egyesült Arab Emírségek energiaügyi és infrastrukturális minisztere kitart amellett, hogy Oroszország mindig is az OPEC+ része lesz, még akkor is, ha a kormányok szerte a világon kerülik az olajexportőrt az ukrajnai háború miatt. Suhail Al Mazrouei, az olajszövetség korábbi elnöke hétfőn a CNBC-nek nyilatkozva kijelentette, hogy egyetlen más ország sem éri el Oroszország energiatermelését, és azzal érvelt, hogy a politika nem vonhatja el a figyelmet a csoport energiapiacok irányítására irányuló erőfeszítéseiről.

„Oroszország mindig ennek a csoportnak a része lesz, és nekünk tisztelnünk kell őket” – mondta Hadley Gamble-nek az Atlantic Council hatodik éves Globális Energiafórumán Dubaiban.

„Az OPEC+, amikor hozzánk beszélnek, beszélniük kell Oroszországgal is” – mondta, utalva a csoport energiaimportőrökkel folytatott tárgyalásaira.

Az Egyesült Államok, Európa és Japán felszólította az olajtermelő országokat, hogy tegyenek többet a rekordmagas árak leküzdésére az ukrajnai háború és a folyamatos ellátási hiányok közepette.

Al Mazrouei azonban azt mondta, hogy az orosz olaj létfontosságú szerepet fog játszani ennek elérésében. A megjegyzések a nyugati szövetségesek aggodalmának adnak hangot amiatt, hogy az orosz energiaimport közvetve olaj- és gázbevételekkel tölti fel Vlagyimir Putyin elnök hadikasszáját.

„Ki helyettesítheti ma Oroszországot? Nem tudok elképzelni olyan országot, amely egy év, két, három, négy vagy akár 10 év alatt képes 10 millió hordót pótolni. Ez nem reális” – mondta.

A Szaúd-Arábia és Oroszország vezette OPEC+ képes növelni az olajkitermelést és csökkenteni a kőolaj hordónkénti árát, amely 100 dollár fölé ugrott.

“Egyetértünk a céljukkal, vagy azzal a céllal, hogy megpróbálják megnyugtatni a piacot és kiegyensúlyozni a piacot” – mondta Al Mazrouei. – De nem így . Nem teheti meg úgy, hogy szankciókat vet ki egy olyan exportőrre, akit nem tudnak helyettesíteni – hacsak nem akarja, hogy az árak magasra menjenek.”

“Csinálnak valamit, de az ellenkező reakciót váltják ki és nem mennek ezekkel a szankciókkal semmire”

Az OPEC és az OPEC-en kívüli miniszterek csütörtökön videokonferencia útján találkoznak, hogy meghatározzák a termelési politika következő szakaszát. Ez a befolyásos szövetségre nehezedő, az olajkészletek növelésére irányuló nyomás közepette történt, miután a G7 energiaügyi miniszterei szerint az OPEC „kulcsszerepet játszik” a piaci feszültségek enyhítésében.

„Felszólítjuk az olaj- és gáztermelő országokat, hogy felelős módon járjanak el, és vizsgálják meg, hogy képesek-e növelni a nemzetközi piacokra irányuló szállításokat, különösen ott, ahol a termelés nem éri el a teljes kapacitást “– mondta a G7 energiaügyi minisztere. – áll a március 10-i közös közleményben.

A nagy gazdaságok G-7 csoportját az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok, Kanada, Japán, Németország, Franciaország és Olaszország alkotja.

Az OPEC+ a rekord mennyiségű, nagyjából napi 10 millió hordós kínálatcsökkentés feloldásán dolgozik. A történelmi jelentőségű termeléscsökkentést 2020 áprilisában vezették be, hogy segítsék az energiapiac fellendülését, miután a koronavírus-járvány a mélybe vetette a kőolaj iránti kereslete. Legutóbb a csoport minden hónapban napi 400 000 hordóval növelte kitermelését. Az energiaszövetség megtartotta az irányt annak ellenére, hogy a vezető fogyasztók folyamatosan nyomást gyakoroltak arra, hogy többet pumpáljanak az árak hűtésére és a gazdasági fellendülés elősegítésére.

Egyedül az OPEC a világ olajkészletének mintegy 40%-át adja

forrás: cnbc .com

Ajánlott Cikkek