Vélemény Vélemény-cikkeink

Ki hitte volna egy mintaállam mintaállamfőjéről…

Címlapon: Ilyen kicsike pénzt sem kaptam, higgyék el!

A román korrupcióellenes ügyészség arra kéri az államfőt, hogy indulhasson vizsgálat Călin Popescu Tăriceanu volt miniszterelnök ellen. Tăriceanut az osztrák igazságügyi hatóságok azzal vádolják, hogy 800 ezer dollárral vesztegették meg a szenátus egykori elnökeként.

Hihetetlen mik meg nem esnek… Valójában már ez is meglepő, hogy a volt államfő 1981-ben a Bukaresti Egyetemen matematikai és informatikai szakon végzett. Gondoljunk bele, a Commodore 64 is csak egy évvel később jelent meg, így valószínűleg az abakusz nagymesterét tisztelhetjük Tăriceanu személyében. Nem is találtuk nyomát, hogy valaha is számítástechnikával foglalkozott volna, egészen a 2000-es évek közepéig, amikor óriási üzleteket hozott tető alá a Microsoft licencek értékesítésén.

Arra azért ne gondoljunk, hogy közvetlenül részt vett olyan alantas tevékenységben, mint licencekkel való kereskedés, de azért azt mindenképpen meg kell említeni, hogy jutalékot nem feltétlenül csak az kap, aki értékesít, olykor sokkal fontosabbak ugyanis az összeköttetések… És persze a közjót sem felejtette, hiszen olyan szerződések köthetők nevéhez, mint a mai napig méltán világhírű román állami informatikai rendszerek, és az azokon futó hihetetlen hasznosságú szoftverek!

Amikor szembesítenek vele, hogy az ügyészség kínos kérdéseket fog feltenni…

És akkor nem átallottak előállni azzal még 2019-ben, hogy e nemes ifjú (…) mentelmi jogának megvonását kezdeményezzék. Mi sem bizonyítja jobban ártatlanságát, mint az, hogy a szenátus elutasította ezt az ügyészségi indítványt, mert ugye azt senki nem gondolja, komolyan, hogy a feddhetetlen honatyák megvédik a maguk fajtáját akkor is, ha felmerül a gyanú bűnösségüket illetően! Na ugye…

Meg különben is, mit kell fennakadni 800 ezer dolláron! Nem érdemli meg a román digitalizálás atyja, most mondja meg valaki!

“Tăriceanu mentelmi jogának megvonásáról ez ügyben 2019 júniusában már szavazott a szenátus, ám akkor elutasították az ügyészségi indítványt. Az ügyészek azzal vádolják Tăriceanut, hogy az uszkve 237 millió forintnak megfelelő összeget, ami egy 10 százalékos jutalékot jelentett, azért kapta, hogy a román állam több kiegészítő melléklettel bővítsen egy osztrák céggel kötött szerződést. Román sajtóértesülések szerint a korrupciós botrány a Fujitsu Siemens Computers GmbH Austria céggel köthető össze, amely Romániában Microsoft-licenceket forgalmazott.”

forrás: index.hu

Ajánlott Cikkek