Hírek

Ki örököl Merkel után?

Nem családjogi értelemben természetesen. A politikai örökség sokkal fontosabb számunkra (nem megbántva a családot), és bizony nagyon nem egyértelmű, hogy mit is jelent a „merkeliánus” világnézet! Van is jelentkező bőven, a „végakarat” pedig mintha nem lenne egyértelmű… Így hát nem csak bejelentkezett a baloldal, hanem még az is lehet, hogy a „népbíróság” neki ítéli a „hagyatékot”…

Egyre közeleg a német szövetségi választás, és nagyon kusza a kép – ismét. Év elején a Zöldek feltörtek, mint a talajvíz, de – miután kancellárjelöltjük, Annalena Baerbock igazmondásból megbukott… – helyreállt a rend, és a mérsékelt jobboldal ismét átvette a vezetést – legalábbis a közvélemény kutatások szerint. Az rendben, hogy egy kérdőívan válaszolni, meg ténylegesen szavazni nem ugyanaz, meg azt is tudjuk, hogy a közvélemény kutatások esetében is van némi hibaszázalék, de a trendek nem hazudnak.

Igen ám, de Armin Laschet sem makulátlan… Senki nem az, de aki a nagypolitikában vállal szerepet, annak azért legalább el kell tudnia hitetni magáról, hogy legalább közel feddhetetlen! Nos, ezt egy rosszkor, rossz helyen elkövetett vihogással máris el lehet intézni. Marketing-gépezet ide, reklám-hegyek oda, elég egyetlen rossz megnyilvánulás, és oda az egész…

De nem csak ez a probléma! A baj gyökere nem más, mint az, hogy Merkel korábban engedett azoknak, akik pártjában a baloldal felé kacsingattak, és a migráns-válság idején beengedte a migránsokat – és persze azóta sem tudta a témát elengedni, mert nem merte bevallani akkori tévedését. Ma pedig már késő lenne…

A helyzet meglehetősen kesze-kusza, hiszen amit ma Merkel maga után hagy, annak bizonyos elemeit (a bevándorlás éppen ilyen…) akár a baloldal is zászlajára tűzhetné… És meg is akarja tenni! A közvélemény kutatások pedig azt mutatják, ez akár még esélyes is lehet! Ugye nem kell mondani, hogy ez mit jelentene ránk nézve? Nagy a valószínűsége, hogy minden eddiginél nagyobb nyomás nehezedne ránk, ha a baloldal legalább részben beleszólna a német kormányzati politikába!

Az igaz ugyan, hogy a CDU/CSU vezet a maga 26%-ával, a Zöldek pedig csak 20%-on állnak, de ez nagyon nem elég… Ha ez még nem lenne akkora baj, Armin Laschet fent említett „bakija” (sokkal több az, mint baki!) igencsak sokba kerül neki, hiszen az eddig sem a legnépszerűbb politikusra ma – amennyiben közvetlen szavazás döntene a kancellári pozícióról – biztosan nem foglalhatná el Merkel helyét!

A jelöltek közül most Olaf Scholz vezet (SPD), utána következik a Zöldek jelöltje, Annalena Bearbock, Laschet pedig egy hónap alatt 10 százalékpontos csökkenéssel csak a harmadik a maga 15%-ával…  Egyébként ez is merkeli örökség, hiszen Laschet már jelölése idején is kihívással küzdött a népszerűség terén, de pártja népszerűségének növekedését kinullázta – sőt… – a vihogással!

De mégis miért foglalkozunk mi a német választásokkal? Azért, mert Merkel kormányzása – minden hibájával együtt is – sokkal támogatóbb volt, mint amit egy esetleges baloldali, vagy baloldali befolyás alatt álló német kormánytól várhatnánk! És ez nem csak Magyarországra igaz, hiszen egész Kelet-Európa megítélése jelentősen romlana, ha az EU egyik pillére, Németország baloldali irányítás alá kerülne… Mindezt úgy, hogy már ma is sok kérdésben nyomás van a keleti tagállamok kormányain!

Kedves Armin, legyen szíves végre összeszedni magát!

Ajánlott Cikkek