Hírek Kárpátalja

Kibújt a szög a zsákból! Ukrajna nyíltan magyar kisebbség ellen!

Az ukrán vezetés folyamatosan arra hivatkozik, hogy nem a magyar kisebbségek ellen hozza meg döntéseit a kettős állampolgárság vonatkozásában, hanem az oroszokkal szemben, akik mintegy kétmillióan vannak az országban egy friss felmérés szerint. Azt nem tudni, hogy az ukrán Stratégiai Tanulmányok Nemzeti Intézetének (NISS) tanulmánya mennyire közöl pontos adatokat, de a lényeg nem is ebben áll!

Borítóképen: Kárpátalja közigazgatási beosztása 1939 tavasza (a magyar visszafoglalás) és 1940 ősze (a második bécsi döntés végrehajtása) között (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Peyerk)

Meg talán a számok sem igazán lényegesek, mert a kutatás annyit állapít meg, hogy jelenleg 350 ezer és 2,5 millió közé tehető azoknak az ukránoknak a száma, akik rendelkeznek orosz útlevéllel is, többségében a Krímben, illetve Donbászban.

Csak halkan jegyezzük meg, hogy miattuk igazán nem érdemes bármilyen intézkedéseket foganatosítani, hiszen nem tartoznak – csakis formálisan – Kijev hatósugarába.

De a NISS állam- és közbiztonságért felelős osztályának vezetője nem csak az orosz útleveleket említi, hanem elmondja, hogy Kárpátalján és Csernivici területén 130.000 magyar, és 100.000 román útlevél is kiadásra került.

Külön kiemeli Magyarországot, és elmondja, hogy a szavazati jogot biztosító okmányok által biztosított különleges státusszal Ukrajnára is nyomást tud gyakorolni Magyarország.

Markajeva szerint a helyzetet nem lehet pusztán tiltásokkal megoldani, de kénytelenek lesznek foglalkozni az üggyel. Az ukrán parlament hamarosan törvénnyel szabályozhatja a kettős állampolgárságot övező problémákat, mint mondta.

Kiderült tehát, hogy Ukrajna olyan orosz kettős állampolgárokra hivatkozva korlátozza a magyar kisebbség jogait, akik valójában nem tartoznak alá, és különösen fontos, hogy kifogásolják Magyarország azon igyekezetét, hogy kiáll a magyar kisebbség mellett!

Kibújt a szög a zsákból! Mi kell még a nemzetközi közvéleménynek ahhoz, hogy ne nézze tétlenül a kárpátaljai magyarok elnyomását?

Ajánlott Cikkek