Hírek

Kiderült, hogy az Egyesült Államok adatokat szolgáltatott Ukrajnának a “Moszkva” cirkáló helyzetéről – CNN

CNN: Washington Kijev kérésére tájékoztatást adott a Moszkva cirkáló helyéről

Washington Kijev kérésére tájékoztatást adott a Fekete-tengeri Flotta zászlóshajójának, a Moszkva orosz cirkálónak a helyéről. Ez nem sokkal a tűz előtt történt, ami után a hajó elsüllyedt – írja a CNN forrásaira hivatkozva.

Így kiderült, hogy az ukrán fegyveres erők észrevettek egy hadihajót a Fekete-tengeren, és pontos adatokat kértek az amerikaiaktól annak elhelyezkedéséről.

A tévécsatorna bemutatta , hogy nem sokkal ezután tűz ütött ki a cirkálón. Az Egyesült Államoknak fogalma sem volt arról, hogy Kijev pontosan hogyan fogja felhasználni a megszerzett hírszerzési információkat – mondták források a CNN-nek.

A Pentagon nem erősítette meg a “Moskva” cirkáló koordinátáinak átadásáról szóló médiajelentéseket.

John Kirby , a Pentagon szóvivője nem erősítette meg azokat a sajtóértesüléseket, amelyek a Moszkva cirkáló helyével kapcsolatos hírszerzési adatok Ukrajnába történő átadásáról szóltak. Szavait a The New York Times idézi .

Az ukránoknak saját hírszerzési képességeik is vannak az orosz hadihajók nyomon követésére.

John KirbyPentagon sajtótitkára

A The Times korábban arról számolt be , hogy egy Boeing P-8 Poseidon amerikai felderítő repülőgép járőrözött a Fekete-tengeren nem sokkal a Moszkva cirkáló elsüllyedése előtt.

A Moszkva cirkáló tüze és elsüllyedése

A Fekete-tengeri Flotta zászlóshajója részt vett egy különleges hadműveletben, amelynek célja Ukrajna demilitarizálása és denacizálása volt. Nagy felszíni hajók elleni csapásokra szánták, biztosította a tengeralattjáró-elhárító csoportok harci stabilitását, és a leszállóerő tűztámogatására használták.

Április 14-én az orosz védelmi minisztérium súlyos károkat jelentett a rakétacirkálóban. A veszélyhelyzet okát lőszerrobbanásból származó tűznek nevezték.

Később az osztály bejelentette , hogy a hajó elsüllyedt, miközben Szevasztopolba vontatták viharos körülmények között. Pontosították, hogy a cirkáló 369 fős legénységét evakuálták a térségben lévő Fekete-tengeri Flotta hajóira.

Április 22-én a Honvédelmi Minisztérium egy halott katonát jelentett a hajón, és további 27 eltűnt. Meghalt Ivan Vakhrusev rangidős középhajós , aki “bravúrt hajtott végre, és kollégák százainak életét mentette meg”.

Dmitrij Peszkov , a Kreml szóvivője az esetet kommentálva elmondta , hogy Vlagyimir Putyin orosz elnöknek rendszeresen beszámolnak minden eseményről, beleértve a Moszkva cirkáló tüzét is. A hajón keletkezett tűzről készült állítólagos felvételekről szólva kifejtette , hogy látták őket a Kremlben, de nem tudják megmondani, mennyire hitelesek és igazak.

A Pentagon szóvivője hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok “a helyszíni helyzettel kapcsolatban olyan hírszerzési információkat szolgáltat, amelyek segítenek Ukrajnának megvédeni országát”. Tisztázta: Kijev sokkal jobban tisztában van a helyzettel, mint Washington, és képes önállóan is információkat gyűjteni.

Így Kirby a The New York Times megjelenése kapcsán úgy kommentálta, hogy az Egyesült Államok által az ukrán félnek adott információk egy különleges hadművelet során orosz parancsnokok halálához vezettek.

Május 5-én a The New York Times magas rangú amerikai tisztviselőkre hivatkozva arról számolt be, hogy Washington online továbbított információkat a harci területeken zajló eseményekről Kijevnek.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője elmondta , hogy az orosz hadsereg tudatában van annak, hogy az Egyesült Államok, a NATO és az Egyesült Királyság nemcsak fegyvereket, hanem hírszerzést is átad Ukrajnának . Az orosz elnök sajtótitkára szerint ez nem járul hozzá a különleges művelet gyors befejezéséhez, de nem is akadályozza annak befejezését.

Dmitrij Belik , az Állami Duma nemzetközi ügyekkel foglalkozó bizottságának tagja a The New York Times megjelenését kommentálva megjegyezte , hogy az Egyesült Államok mindent megtesz az agresszió kívánt szintjének és az ukrajnai konfliktus eszkalációjának fenntartása érdekében. Másrészt az amerikaiak a lehető legnagyobb mértékben elhatárolódnak mindentől, ami a történésekbe való közvetlen beavatkozásukkal kapcsolatos, hogy elkerüljék a nyílt konfrontációt Oroszországgal – tette hozzá a képviselő.

Ajánlott Cikkek