Hírek

Kiiktatva: Brovai irányítóközpont, Vaszilkiv katonai repülőtér

Március 12-én reggel egy nagy pontosságú, nagy hatótávolságú fegyver támadta meg Ukrajna katonai infrastruktúráját. A vaszilkovói katonai repülőteret, valamint az Ukrán Fegyveres Erők rádiós és elektronikus hírszerzési főközpontját Brovariban leállították” – mondta Konasenkov, az Orosz Föderáció Védelmi Minisztériumának hivatalos képviselője.

Borítóképen: Ukrán MIG-29 avasilkivi katona repülőtéren landol (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Вєталь, livenc: CC BY-SA 3.0)

Úgy tűnik tehát, hogy az orosz hadsereg egyre több precíziós támadóeszközt vet be, és ezek elég hatékonynak is tűnnek. Tegyük hozzá; nem vagyunk hívei a háborúnak, de Európában ma háború van, és ha már a legnagyobb sajnálatunkra bekövetkezett, hírt adunk róla. A ma reggeli orosz tájékoztatást is közreadjuk tehát.

Konasenkov elmondása szerint eddig Ukrajna katonai infrastruktúrájának mintegy 3213 egységét semmisítették meg, az utóbbi 24 órában pedig az orosz hadsereg három pilóta nélküli légijárművet (UAV) lőtt le, köztük két török ​​gyártmányú Bayraktar TB-2-t.

A Vaszilkiv katonai repülőtér az ukrán 40. harcászati repülődandárnak ad helyet, illetve itt található a Központi Légi Parancsnokság. Amennyiben tényleg igaz, hogy ezzel együtt kiiktatták a fő irányítóközpontot is Brovai városában, az komoly csapást jelent az ukrán légierő számára – már amennyi gépük egyáltalán maradt, és azok számára van még ép repülőtér, amit használhatnak.

Ez utóbbit csak azért jegyezzük meg, mert az orosz veszteségekről lépten-nyomon lehet adatokat olvasni, videókat nézni, de az ukrán oldalról nem állnak rendelkezésre ilyenek. Nem mintha örömünket lelnénk a pusztításban/pusztulásban, csak hiányoljuk a kiegyensúlyozott tájékoztatást. Persze tudjuk, maga a tájékoztatás semmire nem jó, nem oldja meg a háborús helyzetet, „csak” alapvető elvárás a mindenkori sajtóval szemben…

De térjünk a lényegre! A két említett – az oroszok által sikeresnek minősített – támadás immár a központi egységeket érinti, és Kijevhez is egyre közelebb vannak a célpontok, így várható, hogy rövidesen megindul Kijev nagy erőkkel történő támadása is. Ne legyen így, előbb legyen megállapodás a felek között, de sajnos nem ebbe az irányba mennek a folyamatok!

Most tehát úgy tűnik, hogy – a perifériális, ámde igen fontos objektumok után – az ukrán hadsereg „központi idegrendszerét” támadja az orosz haderő, talán ettől remélve, hogy gyorsabban elvégezheti a Kreml által rá rótt feladatot.

Ajánlott Cikkek