Hírek

Kijev felfüggesztette a zsoldosok toborzását

Orosz információk szerint a Nemzetközi Légió toborzását az ukrán fél kérésére felfüggesztették. Ezt állítólag maga Hugo Pellegrini, a toborzás főszervezője jelentette be. Az ukrán kérés oka a Lviv melletti Javoriv gyakorló légibázis elleni támadás volt, ahol utánpótlás hadianyagokat tároltak, melyek nyugatról érkeztek, illetve itt képezték (volna) ki a külföldről érkező zsoldosokat.

Borítóképen: Önjáró indító 9P78-1 OTRK 9K720 Iskander-M 9M723K5 rakétákkal (9P78-1 TEL a 9K720 SRB7M Isk 9K720 SRB7M Isk3K rendszerrel) (forrás: http://www.vitalykuzmin.net/Military/ARMY-2016-Demonstration/ via commons.wikimedia.org, szerző: Vitalij V. Kuzmin, licenc: CC BY-SA 4.0)

Az orosz beszámoló szerint 180 zsoldost likvidáltak Javorivban, az ukrán jelentések viszont jóval kevesebb halálesetről számoltak be. Ez mindig így van, nem kell meglepődni, de a 180 körüli szám az biztos, és az is igen valószínű, hogy egy ilyen támadás után azok sem lesznek feltétlenül motiváltak, akik pedig nem sérültek meg…

A támadás egyébként nem kizárólag az ukránoknak, hanem Lengyelországnak is üzenet volt, hiszen az ukrán-lengyel határ közúton úgy 31 kilométer, légvonalban pedig egyes határszakaszoktól mindössze 16 kilométer a távolság. Itt megint meg kell jegyeznünk, hogy a magyar kormány igen bölcsen döntött, amikor nem engedte meg fegyverszállítmányok Magyarországon keresztül történő szállítását!

Ha a magyar kormány átengedte volna Magyarország területén az Ukrajnának szánt nyugati fegyverszállítmányokat, most lehet, hogy Beregszász, Ungvár, vagy éppen Munkács lenne az orosz hadsereg kiemelt célpontja!

FIM-92 Stinger: A rakétát az orosz helikopterek megsemmisítésére használják

Márpedig szállítmányok szép számmal érkeznek Ukrajnába:

Korábban, még március 5-én az orosz külügyminisztérium hivatalos képviselője, Maria Zakharova csaknem 50 külföldi katonai szállító repülőgép leszállását jelentette be az idei év első másfél hónapjában. Emellett folyamatosan érkeznek információk a nyugati felszerelésekről az Orosz Föderáció, az LPR és a DPR katonai katonáitól, a lefoglalt eszközök között nagy számban szerepel a brit NLAW és az amerikai Javelin. Csak az Egyesült Államok heti 200 darab Stinger MANPADS-ot szállít! Az ukrán védelmi minisztérium szerint február 21-ig az ország mintegy 2.000 tonna modern fegyvert kapott, ebből 1.300 tonna az Egyesült Államokból érkezett.

NLAW (MBT LAW): A tankgyilkos, akiről még nem hallottál

És azóta még jelentősebb a fegyverszállítások felfutása, de immár az oroszok csapást mérnek azokra a helyekre és konvojokra, amelyek a fegyveres harc kitörése előtt még zavartalanul közlekedhettek Ukrajna területén.

Úgy tűnik, most végre Kijev is felismerte az ebben rejlő veszélyt, legalábbis a Javoriv elleni támadás hatására leállított toborzás erre utal.

Ajánlott Cikkek