Hírek

Kijev: Indul az ostrom!

Nem éppen biztató előjel az orosz-ukrán tárgyalások előtt, hogy éppen most indul az orosz gépesített gyalogsági roham Kijev ellen… Volodimir Zeleszki szavait, na meg sajnos a mi megfejtésünket igazolja, hogy 5 kilométeres orosz konvoj tart Kijev felé. Eddig inkább csak könnyű fegyverekkekel támadtak az oroszok, de a most felvonuló haderő az eddigieknél sokkal komolyabb csapásmérő erővel rendelkeznek!

Borítóképen: A 2022-es orosz invázió Ukrajna ellen – Oroszország Ukrajna inváziója 2022. február 24-én (forrás: hu.wikipedia.org, szerző: Viewsridge, licenc: CC BY-SA 4.0) alapján saját kiegészítéssel

Ma reggelre a következőképpen nézett ki a frontvonal (borítóképen látható térképen jelöltük az említésre kerülő városokat):

  1. Az orosz haderő Kijevre koncentrál, itt csoportosul a legnagyobb támadóerő. A hétvégén még „csak” deszantosok, szpecnazosok támadták Kijevet, de ma megindulhat a gépesített gyalogsági támadás is. Ezt erősíti meg a hír, miszerint eddig nem látott méretű hadoszlop tart Kijev irányába – több ezer harcjárműről van szó!

2. Harkovban heves harcok voltak. Több napos tüzérségi támadás után megindult a gyalogság, könnyű járművek támogatásával. A támadást az ukrán védők visszaverték.

3. Északon Szuminál és Csernihivnél is folyamatosak a harcok, de az oroszok egyik települést sem tudták még bevenni. Az itteni harcoknak talán az inkább az értelme, hogy az ukrán erőket lekössék, és ne tudják hátba támadni az Kijevre támadó orosz erőket.

4. Délen igen komoly offenzíva alakult ki, hiszen az Azovi-tenger, valamint az ipari területek a tét. Délnyugati irányba Herszont és Mikolajivot támadják nagy erőkkel. Ugyan még egyik települést sem sikerült bevenni, és hatalmasak a veszteségek, de Moklajiv elestével megnyílik az út az ukrán Fekete-tengeri flotta bázisa, Odessza felé szárazföldi irányból.

5. Az offenzíva talán délkeleti irányba halad a legdinamikusabban. Melitopol elesett a hétvégén, az oroszok Bergyanszkot is elfoglalták, de az ukránok szerint itt nem voltak katonáik. Mariupolt támadják most, bár itt annyira nem tűnnek súlyosnak az orosz veszteségek sem, de majd csak ezután kerül sor az összecsapásokra a Mariupolt védő Azov zászlóaljjal. Az egy igen véres csata lehet…

Elvileg már tárgyalnak a felek a Pripjaty folyó ferérorosz-ukrán határa környékén valahol, de a harcok hevessége egy kicsit sem hagyott alább az említett területeken.

Ajánlott Cikkek