Hírek

Kijev lesz Ukrajna Alamo erődje – amerikai elemzés a várható ostromról – videók

borítókép : https://commons.wikimedia.org  The Alamo Mission in San Antonio, Texas David R. Tribble CC-BY-SA-3.0

Az objektív tájékoztatást szem előtt tartva közreadunk egy amerikai katonai elemzést mi várható Kijevben. Az elemzést közreadó Jon Sweet az amerikai hadsereg nyugalmazott ezredese 30 éves tapasztalattal ezt várja Kijev ostromakor az orosz hadseregtől.

Jön, és csúnya lesz. A városi csaták mindig azok – Sztálingrád, Berlin, Hue, Szarajevó, Ramadi. Az áldozatok száma megegyezik a második világháború szintjével , az atrocitások számosak lesznek, és a végeredmény évtizedekig kísérteni fogja a nyugati világot, tudva, hogy többet tehettünk volna ennek megakadályozása érdekében.  

A Kijevért folytatott csata – az ország szíve és lelke – Ukrajna Alamója lesz, hasonló eredménnyel, hacsak most nem teszünk valamit. A párhuzamok az Alamóval elképesztőek. Egy várost ostromló, számszerű fölényben lévő erő , amely végül elnyomja a megrögzött, elszánt és hevesen hazafias védőket, akik készek életüket adni hazájukért és függetlenségükért. A hadseregben ezt Die in Place (DiP) küldetésnek hívjuk.  

Volodimir Zelenszkij elnök a mai James Bowie; Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin Antonio López de Santa Anna tábornok elnök. Az egyik mindhalálig harcol a számunkra, amerikaiak számára fontos értékekért – az életért, a szabadságért és a boldogság kereséséért, a másik pedig egyszerűen parancsot ad a szentélyből, hogy támadják meg és rombolják le a várost, bármi áron. 

Ez egy hősies utolsó kiállás lesz. Akkor Putyin lesz  a mi  problémánk.

Oroszország továbbra is formálja a csatateret, lassan és óriási költségekkel, de az orosz hadsereg közeledik Kijev felé. Putyinnak megvan, amire Zelenszkijnek szüksége van – idő, számok és tüzérség, sok tüzérség. Ez egy négyfázisú művelet lesz: I. fázis – Harci erő kiépítése; II. fázis – Feltételek beállítása; III. fázis – A cél megtámadása; és IV. fázis – Biztosítsd a lerombolt Kijevet.

Az ukrán harcosok intuitívak, alkalmazkodóak és félelmetesek. A megfelelő fegyverrendszerekkel, kitartó logisztikával és hírszerzéssel felvehetik a harcot az oroszokkal. 

Jelenleg az I. fázisban vagyunk, miközben az orosz hadsereg továbbra is Kijev felé közeledik. Ebben a fázisban láthatjuk a Kijevet távolról megbüntetni képes tüzérségi csoportok megalakítását, a manőveregységeket – a zászlóalj taktikai csoportjai vonulnak be rohampozícióikba, és egy jelentősen továbbfejlesztett hátsó biztonsági erőt állítanak be, hogy megvédjék őket. logisztikai pontok és útvonalak kialakításával. 

Putyint egyre jobban frusztrálja, hogy katonasága nem tudja biztosítani Ukrajnát. 

Az I. és II. fázis során továbbra is látni fogjuk a harci erő (személyi, felszerelés, készlet) felépítését a harcban hatástalanná vált csapatok/egységek pótlására. Ha Putyinbeveti a külföldi zsoldosokat Csecsenföldről és Szíriából, akkor ebben a fázisban figyelhetjük meg ezen alakulatok érkezésüket. A csatatéren való jelenlétük kulcsfontosságú a támadás fő irányának és helyének meghatározásában.

A II. fázisban kezdődik Kijev ostroma. Az oroszok ostrommal kezdik, hadművelettel megvonják Kijev védőitől az élelmet és a vizet, lőszer utánpótlást és kommunikációt a külvilággal. Kiiktatják az elektromos hálózatot, a vízellátást és a kommunikációs csomópontokat (televízió/rádióállomások, mobiltelefon-tornyok, átjátszóhelyek). A városba be- és onnan kifelé irányuló kommunikációs vonalakat (utak, vasutak, vízi utak, repülőterek) lezárják és biztosítják.

A védőket elszigetelik, és megkezdődik az utánpótlás felhalmozása. Az ukrán védelem felderítése és szondázása könyörtelen lesz, folyamatosan készenlétben tartva a védőket. Ezután a tüzérségi előkészítés, az I. világháború óta nem tapasztalt méretekben – Verdun és a Somme. Pusztító lesz, és és valószínűleg a földdel teszi egyenlővé várost. 

Az I. és II. fázis sikerének kulcsa az, hogy mennyi idő áll rendelkezésre a III. fázisban a siker feltételeinek meghatározására. Putyint egyre jobban frusztrálja, hogy katonasága nem tudja biztosítani Ukrajnát; nem türelmes ember. 

Putyin eddig nem hallgatott tábornokai tanácsaira a feltételek meghatározásával kapcsolatban. Továbbra is figyelmen kívül hagyja figyelmeztetéseiket, vagy megparancsolja nekik, hogy minden áron foglalják el a várost a rendelkezésükre álló erőkkel.

A tüzérségi lövedék végén meglátjuk a III. fázis beindulását. A szárazföldi erők megkezdik támadásukat a város ellen, és ez nem lesz egy gyors művelety. A harc heves lesz – utcáról utcára, házról házra, környékről szomszédságra, föld felett és föld alatt. Bukócsapdák, rögtönzött robbanószerkezetek (IED), gránátok, mesterlövészek, Molotov-koktélok, szuronyok, kézből kézbe vett eszközök és még sok más.  

A hagyományos katonai taktika szerint a támadók és a védők aránya 5:1. Putyin valószínűleg nem rendelkezik ezzel a számmal, és tüzérségi bombázásaira kell támaszkodnia, hogy pótolja a hiányt. Az áldozatok száma megdöbbentő lesz. Annak ellenére, hogy március 8-án biztosította az orosz anyákat, akik azzal vádolták, hogy “a fiaikat ágyútölteléknek használta”, hadköteleseket fog igénybe venni a kezdeti támadás során. Nem engedheti meg magának, hogy elveszítse hivatásos katonáit, sem zsoldos erejét. 

A városban zajló harcok hevesek lesznek, és nem lesz drága az emberélet de az elfoglalt terep biztosításának ez az ára. A humántőke-költsége is jelentősen csökkenti a harci erőt, mivel az orosz hadsereg megtámadja Kijevet. A terep biztosításának elmulasztása a támadó erőket hátulról érkező támadásoknak teszi ki. Ezenkívül jelentős erőket kell a városon kívül hagyni, hogy megakadályozzák további ukrán harcosok és készletek bejuttatását a városba.

A háborús bűnök nem voltak elrettentő erejűek a konfliktus során, sem Szíriában, ahol Oroszország klórgázt alkalmazott, és nem valószínű, hogy a lelkiismeret megakadályozza, hogy ismét illegális vegyi-biológiai szereket használjanak a taktikai előny megszerzésére. El kell hinni a Fehér Ház kijelentéseit, miszerint “Ukrajna határain belül nincsenek vörös vonalak”.

 

Várhatóan bevetésre kerülnek – az ukrán harcosok és védelmi állásaik kiirtására és feltárására – termobarikus fegyverek aeroszolbombák .Üzemanyag-levegő-robbanóanyag (FAE) használata a megerősített harcállások megsemmisítésére, ill. parancsnoki és irányító központok detronizálására Ezek mindegyikének bevetése polgári lakta területeken nemzetközi jogo sért.

Amikor a várost „biztosították”, az orosz hadsereg belép a hadműveletek IV. szakaszába, és ezzel megkezdődik a felkelés elleni szakasz. További erők bevetése szükségessége tovább emészti az orosz erőforrásokat, de Ukrajna megbüntetése teljes lesz, és ez üzenet lesz mindenkinek ha NATO tag ha nem

A fenyegetés mérséklése érdekében az ukrán ellenállásnak további eszközökre lesz szüksége ahhoz, hogy elérje őket – a megoldás részét képezhették a Lengyelország által felajánlott MiG-29-esek is. Ezt a döntést Washingtonnak újra kell gondolnia. Ez kisiklhatja az I. és II. fázist, és esetleg megakadályozhatja a III.  

Küzdési esélyt kell adnunk az ukránoknak, kiegyenlíteni a feltételeket. Ebben az esetben a legjobb védekezés a jó támadás. Az ukránok vegyék fel a harcot az oroszokkal. Amint Zelenszkij bebizonyította, Ukrajna nyer, ha életben marad.

Jon Sweet az amerikai hadsereg nyugalmazott ezredese, 30 éves katonai hírszerző tiszti tapasztalattal.

Forrás FoxNews

  

  

Ajánlott Cikkek