Hírek

Kijev „megelőző” csapásmérést fontolgat Fehéroroszország ellen?

borítókép : https://commons.wikimedia.org Александр Лукашенко. Открытие фестиваля «Славянский Базар в Витебске Okras

Az ukrán hadseregnek csak Volodimir Zelenszkij elnök parancsára van szüksége a csapások megindítására – mondta egy magas rangú tisztviselő.

Kijev indíthat “megelőző” rakétacsapásokat a szomszédos Fehéroroszország ellen – mondta Alekszej Danilov, az ukrán Biztonsági Tanács titkára kedden.

Ha szükséges, és ha a főparancsnok ilyen döntést hoz, akkor lesz megelőző csapás” – mondta Danilov az Ukraine 24 műsorában

A fenyegetés válasz azokra a vádakra , amelyek szerint a fehérorosz csapatok állítólag részt vesznek az Oroszország által a múlt héten indított Ukrajna elleni katonai műveletben. Fehéroroszország részvételére azonban nem merült fel szilárd bizonyíték, Minszk pedig azt állítja, hogy nem vett részt a műveletben. Ezt az álláspontot a nap elején megismételte Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök, aki azt mondta, hogy az ország összes csapata állandó bázisán és létesítményén marad.

Lukasenko ugyanakkor óva intett attól, hogy országát fenyegessék, és arra figyelmeztetett, hogy Fehéroroszország kész megvédeni magát, ha szükséges.

„Hadseregünk készen áll, mindenki készen áll. Ha pedig mozgósításra van szükség, akkor megtesszük – 2-3 napon belül mozgósítjuk az összes egységet, amelyet háborús időben mozgósítani kell” – mondta Lukasenko.

Nagyon nem lenne jó ha ebbe az irányba fordulnának a dolgok, hiszen egy ilyen megelőző csapás egy harmadik országot is bevonna a háborúba , és ez a helyzet hamar a konfliktus eszkalálódásához vezetne.

rt.com

Ajánlott Cikkek