Hírek

Kijev nem tartja be a hadifoglyokkal kapcsolatban a Genfi egyezményt?

Ukrajna tájékoztatta az Egyesült Királyságot, hogy nem áll szándékában eleget tenni a hadifoglyokkal való bánásmódról szóló genfi ​​egyezménynek. Erről április 1-jén számolt be az Orosz Külföldi Hírszerző Szolgálat (SzVR).

Borítóképen: Az első, 1864-es genfi ​​egyezmény eredetije, kölcsönbe a svájci genfi ​​Nemzetközi Vöröskereszt és Vörösfélhold Múzeumnak, 2006-ban (forrás: Flickr, via commons.wikimedia.org, szerző: Kevin Quinn, Ohio, Egyesült Államok, licenc: CC BY 2.0) A kép illusztráció

„Ukrajna vezetése felhívta a brit külügyminisztérium figyelmét, hogy nem kíván eleget tenni a hadifoglyokkal való bánásmódról szóló genfi ​​egyezménynek. Az elfogott orosz katonáknak, akik közül sokan megsérültek, állítólag nem biztosítanak megfelelő élelmet és sürgősségi orvosi ellátást, azzal az ürüggyel, hogy „most sok ukránt is megfosztanak ettől”

– áll a jelentésben. A Külföldi Hírszerző Szolgálat meg van győződve arról, hogy Kijev – miután közzétettek egy videót az orosz katonák kínzásáról – igyekszik megakadályozni, hogy új, hasonló tényeket tárjanak fel.

„Az Orosz Föderáció Külügyi Hírszerző Szolgálata megbízható információkkal bír arról, hogy az Ukrajnában elfogott orosz katonák kínzását bemutató megrázó videók közzététele után a nacionalista kijevi rezsim erőfeszítéseket tesz arra, hogy megakadályozza az ilyen tények további nyilvánosságra hozatalát”

Genfi egyezmények

A Genfi Egyezmények kiterjedten meghatározzák a háborús foglyok (civilek és katonai személyzet ) alapvető jogait), védelmet hozott létre a sebesültek és betegek számára, valamint védelmet nyújtott a civilek számára a háborús övezetben és környékén; továbbá a Genfi Egyezmény meghatározza a nem harcoló személyek jogait és védelmét is . Az 1949-es szerződéseket teljes egészében vagy fenntartásokkal 196 ország ratifikálta . A genfi ​​egyezmények csak a hadifoglyokra és a nem harcolókra vonatkoznak; nem foglalkoznak a háborús fegyverek használatával, amelyekkel ehelyett a hagyományos fegyverekre vonatkozó 1899. és 1907. évi hágai egyezmények , valamint a biológiai és vegyi hadviselésről szóló Genfi Jegyzőkönyv foglalkozik.

1864. augusztus 22-én a svájci kormány meghívta valamennyi európai ország, valamint az Egyesült Államok, Brazília és Mexikó kormányát egy hivatalos diplomáciai konferenciára. Tizenhat ország összesen huszonhat küldöttet küldött Genfbe. 1864. augusztus 22-én a konferencia elfogadta az első genfi ​​egyezményt „a terepen lévő hadseregekben sebesültek állapotának javításáról”. 

– folytatja az SzVR jelentésében. A szolgálat arról beszélt, hogy a rendelkezésre álló információk szerint az ukrán hatóságok “meggyőzték a nyugati mecénásokat”, hogy ösztönözzék a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságát (ICRC), hagyjon fel az orosz hadifoglyokhoz való hozzáférési kísérletekkel. Állítólag a brit külügyminisztérium azt javasolta az ukránoknak, hogy szervezzenek látogatást az ICRC munkatársai több „példamutató” orosz fogolyhoz, hogy „kifehérítsék” az ukrán hatóságokról alkotott képet.

Az SzVR tehát nem kevesebbet állít, mint hogy a nyugati országok nem csak szemet hunynak a genfi egyezmény megsértése felett, hanem segítenek abban is Ukrajnának, hogy ne kelljen mindezért felelősséget vállalnia, és ne kerüljenek ki olyan felvételek, amik az SzVR állításait igazolnák.

Természetesen újfent meg kell jegyeznünk, hogy egy háborús helyzetben az ilyen hírek hitelességét, avagy az SzVR jelentésének hitelességét nincs módunkban ellenőrizni, ahogy annak az állításnak igazságát sem tudjuk bizonyítani, amikor az ukránok azt állítják, hogy a nyilvánosságra hozott felvételeket oroszok készítették, kifejezetten propaganda céllal.

Ajánlott Cikkek