Hírek Vélemény-cikkeink

Kijev nyal – és nyel…

Dmitro Kuleba épphogy nem csinált be a gyönyörtől, hogy Zelenszkij találkozhatott Anthony Blinken-nel, az Egyesült Államok külügyminiszterével. Az ukrán külügy vezetőjének altesti működése különösebben senkit nem érdekel, de ő hangot is adott gyönyörének, és olyan nyilatkozatot vágott ki, hogy szem nem marad szárazon… Közben pedig a NATO – természetesen! – nem hívta meg Ukrajnát a június 14-re kitűzött csúcstalálkozójára.

„Az Egyesült Államok fontos szerepet játszott az orosz eszkaláció megfékezésében az ukrán határok mentén, azzal, hogy megelőző párbeszédet folytatott Oroszországgal és szankciókat alkalmazott ellene.”

Boldogok a lelki szegények… Kuleba nyilatkozata rámutat, hogy

az ukrán vezetés még mindig nem veszi észre, ők nem a célt, hanem az eszközt jelentik az Egyesült Államok számára!

De vajon mikor esik már le a tantusz, hogy alapesetben Washingtont egyáltalán nem érdekli Ukrajna? Ki mondja meg végre nekik, hogy az egész, amiben most vannak, az csak a hidegháború újratöltve?

Két lehetőség van; ha tudják, akkor csak az érdekeik mentén nyalnak az Egyesült Államoknak – ez akár érthető is. De a jelek azt mutatják, hogy ez nem így van… És ez a súlyosabb probléma, mert felveti az orvosi eset lehetőségét is. A nyilatkozat idézett része ugyanis úgy ahogy van, teljes téveszmére utal.

Egyrészt az Egyesült Államok a gazdasági szankciókat azért alkalmazza Oroszországgal szemben, hogy elkerülje azt a számára hátrányos helyzetet, hogy az orosz és az európai gazdaság összefonódása elérje azt a szintet, amikor már nem létezik egyik a másik nélkül. Csak egy apró megjegyzés; ezzel máris lemaradtak, mert a gazdasági kapcsolatok elérték azt a szintet, ami megteremti a róka fogta csuka szituációt!

A megelőző párbeszédről pedig annyit, hogy ilyen nem volt. Nincs mese, itt nem lehet mást mondani, ez egy tévedés, vagy ha kicsit rosszindulatúak akarunk lenne, akkor hazugságnak is nevezhetjük… Persze nem mindenki fogyaszt abból az anyagból, mint amit Zelenszkij és csapata fogyaszt, így előfordul néha, hogy vannak, akik felhívják a figyelmet a valóságra!

Ilyen például Boriszlav Breza, korábbi parlamenti képviselő, aki Facebook oldalán gratulált Volodimir Zelenszkijnek soros „győzelméhez”. Persze könnyebb feladat vendégül látni Bident, bár semmi értelme nincs… – tette hozzá a volt képviselő. Miért ez a maró gúny?

Nos, Zelenszkij Blinken látogatása előtt abban reménykedett, hogy végre megteszik azt a bizonyos lépés a NATO felé, amit már évek óta nem tudnak megtenni, de ez nem sikerült. Hiába Kuleba fent idézett nyilatkozata, hiába kiáltanak farkast, úgy tűnik, hogy ezt a szintet nem sikerül megugrani.

De hogy is sikerülhetne, amikor egy olyan országról beszélünk, ahol még csak becslések sincsenek arra, hogy mennyi fegyver van a lakosságnál, és ahol olyan jogrendszer van, ami minden, csak nem stabil… Igen, most fel lehet hozni Törökországot példának, de – és ez nagy különbség! – Erdoğan rendszere stabil, még akkor is, ha nem feltétlen demokrácia az a szó, ami elsőre eszünkbe jut Törökország neve hallatán…

Na meg; Törökország önálló entitás, míg Ukrajna képtelen arra, hogy ne valamely ország, vagy szövetség csatlósa legyen, mert önmagában a lábán megállni képtelen képződmény. Van még érv arra, hogy miért is nem fog (ezúttal sem!) részt venni Ukrajna a NATO-csúcson, de nem nagyon érdemes ezzel foglalkozni.

A nyalás vége tehát nyelés lett. Ezt a békát le kell nyelni, de Kijev szerencséje, hogy ez a béka csak a képzelet szüleménye, mint az is, hogy záros határidőn belül Ukrajna NATO-tag lesz…

Ajánlott Cikkek