Hírek

Kijevben rájöttek, hogy Ukrajna nem szereplő, hanem hadszíntér? Kimentek a meghívók…

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter találkozóra hívta az orosz vezetést, tisztázandó, hogy miért vonult fel nagy erőkkel az ukrán határ mentén. Véleménye szerint erre kötelezhető Oroszország az európai országok által 1990-ben aláírt bécsi dokumentum alapján, ami előírja a katonai transzparenciát. A meghívás oka, hogy az ultimátum-szerűen megadott határidőn belül Moszkva nem válaszolt az ukrán vezetés kérdéseire. Közben Joe Biden vasárnap telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, aki meghívta az amerikai elnököt Ukrajnába.

Borítóképen: Hidegháború 2: USA+EU+szövetségesek vs. Oroszország+Kína+szövetségesek (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Odemirense, licenc: CC BY-SA 4.0)

A meghívás a következő napokra szól! Mint tudjuk, Washington szerint szerdán, azaz február 16-án várható az orosz támadás, tehát az amerikai elnöknek elég gyorsan reagálnia kell Zelenszkij meghívására. Az ugyanis nehezen elképzelhető, hogy a jelzett támadás napján, vagy azután – ha tényleg orosz invázió következne, amiben a magunk részéről nem hiszünk – Kijevbe látogatna az amerikai elnök!

Éppen ezért nem is igazán életszerű az ukrán elnök részéről a meghívás, ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy ügyes kommunikációs fogás, mert Zelenszkij a napokban azt mondta, hogy nem látott bizonyítékot arra a Washingtonból érkező figyelmeztetésre, miszerint Oroszország támadásra készül. Sőt, ezeket a híreszteléseket egyenes pánikkeltésnek nevezte!

A vélemény-különbség tehát továbbra is fennáll, de az amerikai elnök és általában a felsővezetés mintha ezeket meg sem hallaná, inkább olyan jelzéseket küld – a sajtón keresztül -, hogy mindez csak az ukránok folyamatos fenyegetettség miatt kialakult fásultságát jelzi.

Sőt, most a britek egy újabb fordulattal azt állítják, hogy Moszkva hozzá hű vezetőket akar hatalomba segíteni, mi több, állításuk szerint az FSZB (orosz titkosszolgálat) megbízást kapott arra, hogy készítsen elő puccsokat a nagyobb ukrán városokban.

A Guardian beszámolója szerint az FSZB akkor lendülne akcióba, ha megindul az orosz támadás, és az előbb katonai célpontokra, majd pedig a főváros, és a nagyobb városok bekerítése megtörténik. Ilyen módon ugyanis az oroszbarát városvezetés nyilván feladná a városok védelmét.

Bizonyítékot ugyan nem mutattak fel, de ezt tekintik a brit kormány hivatalos álláspontjának a lehetséges invázió forgatókönyveként. Ezzel azt sugallják, hogy Oroszország kerülni akarja a polgári áldozatokkal járó véreseseményeket, mert az még inkább ellene fordítaná a nemzetközi közvéleményt.

Ezek után nehéz bármit is írni, de látható, hogy csak tovább költik a maguk meséjét a nyugati hatalmak. Rendkívül veszélyes játékot űznek, mert ezek – bizonyítékok hiányában! – kizárólag összeesküvés elméleteknek tekinthetők!

Márpedig ahogy Zelenszkij, úgy a világ közvéleménye sem látott bizonyítékokat, attól pedig nem válik igazzá egy állítás, ha sokszor ismételgetik, és tovább költik, mint valami szájhagyomány útján terjedő mesét!

Ajánlott Cikkek