Mások írták Vélemény

Kik piszkálják az orosz medvét és hova vezet ez?

Találtunk egy nagyszerű összefogalást arra a gondolatmenetre, amit mi is a magunkénak tartunk. Amit sokan orosz-imádatnak vélnek, az sokkal inkább realista hozzáállás. Erre világít rá az alábbi írás.

Volner János, facebook

A történelem alakulásában talán a Jóisten ujja volt, hogy Oroszország és Kína sohasem talált úgy igazán egymásra, sőt a két ország viszonyát a legelőnyösebb fázisban is a hűvös távolságtartás és kölcsönös gyanakvás jellemezte.

Márpedig, ha ezek a lélekszámarányukban, folyamatosan fejlődő technikájukban és az erre épülő hódító ambícióiikban egyaránt félelmetes mértékeket mutató hatalmak egymásra találtak volna, könnyen létrejöhetett volna egy olyan gigantikus gazdasági-katonai és politikai tömb, amely akár évszázadokra képessé válhatott volna a világ nagyobb részének sorsa felett rendelkezni.

Ez szerencsére az elmúlt száz évben nem történt meg, mára – köszönhetően az Európai Egyesült Államok és az Európai Unió „fantasztikus geopolitikai éleslátásának – minden eddiginél nagyobb esély nyílt egy orosz-kínai tengely létrejöttére.  Gondoljuk csak végig, amit a „nyugat” – beleértve az Európai Uniót, a Bidenék vezette USA-t és a NATO-t – művel, az szükségszerűen „egymáshoz melegíti” Oroszországot és Kínát, politikai, katonai és gazdasági értelemben egyaránt. Nézzük meg e folyamatnak a főbb jelenségeit!

  • Az Európai Unió és az USA folyamatosan túlzó és értelmetlen szankciókkal sújtja Oroszországot, nem tudomásul véve azt, hogy Európa energia-igényei nagyrészt Oroszországnak vannak kiszolgáltatva. A németek – korábbi ígéreteikkel ellentétben – folyamatos akadályok gördítettek az Északi Áramlat 2 megépítése és működtetési szabályai elé, az új zöld-liberális-kommunista német kormány pedig már az üzembehelyezését is nehezíti.
  • A nyugat-európai és amerikai demokrata (Biden-féle) média folyamatosan oroszellenes, ruszofób tartalmakat tesz közzé az egész világot behálózó média-birodalmában. Hiába tettek meg mindent a Trump körül csoportosuló józan republikánusok, hogy a „mindig és mindenért Oroszországot okolás” politikája véget érjen, hiába normalizálta időlegesen Trump elnök Amerika viszonyát az oroszokkal – Bidenék hatalomátvételével újra elérkezett a nyílt konfliktuskeresés időszaka.
  • A válsághelyzetben az EU üzletet csinált a vakcinabeszerzésből. Mindennek elmondták a keleti vakcinákat, agyon riogatták Európa-szerte a polgárokat, csak azért, hogy a vakcinabeszerzés és elosztás egy meghatározott gazdasági kör biznisze maradjon. Hiába bizonyosodott be, hogy a keleti vakcinák is ugyanúgy biztonságosak, és a veszélyhelyzeti alkalmazásuk nagyon is indokolt és hatékony egy pandémiás helyzetben. 
  • Az USA folyamatosan játssza az értetlent, vajon hogy létezik az, hogy Oroszországnak nem tetszik, hogy szíveskedtek CIA-központot csinálni Ukrajnából és folyamatosan a NATO, valamint a EU-s integrációját erőltetik. Arra persze nincs válasz, mi lenne az amerikai reakció, ha folyamatosan oroszok hadgyakorlatoznának az USA perifériaterületein, és mondjuk közép-amerika országot győzködnének arról, lépjenek be egy Oroszország vezette katonai-gazdasági szövetségbe…

Nem kell jósnak lenni ahhoz, hogy tisztán lássuk: a katasztrófába vezet ez a felelőtlen nyugati viselkedés. Tetszik vagy nem tetszik, Oroszország továbbra is katonai és gazdasági nagyhatalom, és eddig mindenki csak ráfaragott, aki szórakozott vele. Elszabaduló energiaárak, orosz-kínai szövetség, nyílt háborús helyzetek Európa szélén. És ez még csak a kezdet, ha a nyugat nem kap a fejéhez. Nagyon hiányzik Trump elnök!

Ajánlott Cikkek