Hírek

Kína a birtokában levő USA államkötvényekkel gyakorol nyomást az amerikai kormányra

Mikhail Kogan , a Higher School of Financial Management analitikai kutatási osztályának vezetője elmondta, hogy Kína az egyik legnagyobb amerikai államadósság birtokosa. Errőll egy vele készített interjújában beszélt .

Az elemző emlékeztetett arra, hogy az Egyesült Államoknak nagy az államadóssága és költségvetési hiánya van. Az ország azonban fenntartja a befektetők érdeklődését államkötvényei iránt, mivel nagy gazdasága stabilitást mutat. Kogan feltárta Kína Egyesült Államokra gyakorolt ​​befolyásának fő eszközét, az amerikai államkötvényeket.

Az Egyesült Államok helyzete az utóbbi időben bizonytalanabbá vált a világjárvány hatásai, a helikopterfinanszírozás és a gyorsuló infláció miatt. „Az a forgatókönyv, amikor az államoknak sok adóssága van, amit csak a pénznyomda bekapcsolásával tudnak kiszolgálni, mindig rosszul végződik, bármilyen fejlett és erős is a gazdaság” – hangsúlyozta Kogan.

Ha Kína ilyen körülmények között kezdi el árulni az amerikai kötvényeket, akkor a jövőbeni eladások növekedni fognak, a dollár pedig erősen esik. A kínaiak akár az ilyen döntésekkel is sakkban tarthatják amerikát a tajvani döntéseivel kapcsolatban.

Korábban Oleg Shibanov , a Skolkovo-Rash Pénzügyi Technológiákat és Digitális Gazdaságot Tanulmányozó Központ igazgatója a következménynek nevezte , ha Kína eladja az összes amerikai adósságot bár szerinte ez a helyzet nem fog bekövetkezni, de érdemes ilyen forgatókönyvekkel is számolni.

Ajánlott Cikkek