Vélemény Vélemény-cikkeink

Kína: A flip-flop papucstól az elektronika csúcsáig

Miben áll Kína ereje? Mi a recept? A modell egyszerű, de a megvalósítás… hát az nem megy a világ többi részének. Így most mindenki megfizet azért, mert korábban az olcsóság okán mindent ráhagyott Kínára. Amikor olcsó gumipapucs kellett, akkor azt, amikor pedig luxustermékek, vagy stratégia szempontból is fontos alapanyagokról volt szó, Kína mindig kiszolgálta a világot. De vajon a Nyugat tanult valamit?

Aligha… Most éppen ott tartunk, hogy a globális chip-hiány miatt autógyártók állnak le a termeléssel, a kormányok pedig dollár-milliárdokat mozgósítanak a Kínától való függés csökkentésére. Ezzel egyben megdőlni látszik az a mindenki által elfogadott elmélet, miszerint az autógyártás egy alacsony nyereségtartamú vállalkozás. Különben miért lenne fontos, hogy óriási pénzeket égessenek el hiány-termékek pótlására?

Először is tisztázzunk valamit; az autógyártás manapság különböző kész részegységek anyagi kereteken belüli legjobb összepárosítását jelenti, valódi fejlesztés igazán csak a formatervezésben van, de ott is csak épphogy, hiszen ha jobban belegondolunk, például ott van a modern világítástechnika, de amikor végig tekintünk a mai újautó kínálaton, mégsem látunk nagy egyéniségeket, mindenütt ugyanazokat a sztenderd megoldásokat látjuk… Magyarul; az árverseny (ez nem az eladási árra vonatkozik, hanem a gyártási költségekre!) elvezett odáig, hogy ma már instant terveket vesznek elő a gyártók, és ezen a téren is valamiféle „spórmarket” szabvány irányába megy el az iparág. Mégis sokak foglalkoztatását biztosítja. Ez pedig fontossá teszi!

De hogy jön mindehhez Kína? Úgy, hogy minden is (!) megvásárolhatunk egész jó áron tőlük, és ha a világ többi része meg is feszül, ilyen árakon nem tud produktumot felmutatni. Kína mindig is a tömegekről szól, és ez ma sincs másképp. Lehet szó az ujgurokkal kapcsolatban népirtásról, vagy arról, hogy a környezetvédelemben igen fontos alapanyagok kitermelése, előállítása bizony komoly ökológiai lábnyomot hagy a világban, az olcsóság mindent visz!

A legfrissebb adatok szerint például Kína gazdasági rohamtempóban növekedik a járvány leküzdése után, a legnagyobb növekedés pedig éppen az elektromos autók gyártásában mutatható ki. Figyelem, a növekedés mértéke 175,9%! Ez pedig majdnem háromszoros produktum… De az is közismert, hogy a világ napenergiát hasznosító berendezéseinek 81%-a Kínából származik. És az meglep valakit, hogy a chip-hiány éppen a kínai gyártók kapacitás-problémái miatt következett be? Nyilván nem, de hozzá kell tenni, hogy a világ többi része megint tévúton van, de legalábbis olyan messziről követi az eseményeket, ami Kína növekvő szerepét biztosan nem veszélyezteti!

Dél-Korea egy 452 milliár dolláros programot hirdetett meg, Európába pedig – bár ehhez nem rendeltek költségvetést… – azt tervezik, hogy a globális félvezetőgyártás ötödét adja a kontinens. Európát hagyjuk is, mert amíg ebből bármi is lesz, régen lemaradtunk, de a dél-koreai törekvések figyelmeztetők, ugyanis ők eleve jelentős kapacitásokkal rendelkeznek.

Most pedig nem az a kérdés, hogy Európa mikor küzdi le függőségét, hanem az, hogy Tajvantól, vagy Kínától, vagy éppen Dél-Koreától függ majd. Majdnem mindegy…

Kína – és a Távol-Kelet – ereje tehát a Nyugat gyengesége, nem más…

Ajánlott Cikkek