Hírek

Kína: A Hold után a Marson!

Kína sokakat meglepett azzal, hogy leszállt a Holdra a Csang’o-4 kínai űrszonda, de várható volt, hiszen gazdasági világelsőségre törő Kína minden téren igyekszik elérni, illetve meghaladni az Egyesült Államokat, illetve Oroszországot. A Hold árnyékos oldalán landoló egység szenzációszámba megy, de most még nagyobbat dobtak; úrszondájuk sikeresen landolt a Marson, fedélzetén a marsjáróval!

A Holdon folytatott kutatásoknak van gazdasági jelentősége is, hiszen olyan, a Földön ritka anyagok kitermelésének lehetőségét hordozza, így az Egyesült Államokban a DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency, azEgyesült Államok Védelmi Minisztériumának kutatásokért felelős részlege) nukleáris meghajtású űrhajót terveztet a Lockhead Martin-nal, az oroszok pedig egy saját (értsd: nem nemzetközi együttműködés keretében épített és működtetett) űrállomás létrehozásán fáradoznak.

Az amerikai Curiosty landolása a Marson – jól bemutatja a feladat bonyolultságát (forrás National Geographic)

A Mars esetében más a helyzet! Peking ugyan kicsit megcsúszott – az első felvételeket a felszínről az amerikai Mariner-4 készítette, az első leszállást pedig az orosz Marsz-3 lander hajtotta végre -, de most ott vannak, és azonnal egy közlekedésre alkalmas eszközzel jelentek meg a bolygón! Ami pedig különösen fontossá teszi a küldetést, az, hogy 2011-ben már tettek egy kísérletet, de akkor a Jinghuo-1 program csak a földkörüli pályáig jutott el a hordozórakéta második fokozatának meghibásodása miatt…

A kínai Csang’o 5 visszatérése (forrás: euronews)

Mégsem ez lehetett a döntő érv a kínai vezetés számára a, amikor a Tienven-1 űrszondát elindították! Pontosan tudják ugyanis, hogy az Egyesült Államok komoly terveket szöveget arra vonatkozóan, hogy miképpen lehetne emberes expedíciót szervezni a vörös bolygóra. Ehhez már rengeteg adatot gyűjtöttek – valószínűleg a propaganda-érték mellett Kínának is ez az elsődleges célja -, mert az első emberrel végrehajtott küldetés csak egy még nagyobb terv első lépése!

Ez pontosan így van, és már nem is annyira a fantázia világa; az Egyesült Államok a Mars kolonizálásán, és terraformálásán dolgozik! Az állami szerveken kívül Elon Musk SpaceX Strarship űrhajójának fejlesztése, vagy Jeff Bezos Blua Orogin cégén belüli fejlesztések ma már a magánszektorban is teret nyertek. Persze jelentős az állam támogatása ezeken a projekteken, ez nem is vitás, de az utóbbi időkben – az űrsikló-program leállítása óta – az USA vezetése úgy gondolja, hogy a magáncégek állami támogatással hatékonyabban használják fel a rendelkezésre álló pénzt.

Kínai landolás a Marson (forrás: New China TV)

De ez legyen az ő problémájuk, gondolhatja Kína, mert most minden valószínűség szerint – a kínaiakra jellemző tempóval! – most ezen a téren is igyekeznek a felzárkózás után az élre állni. De tényleg van ennek gyakorlati jelentőség, vagy egyszerűen csak presztízs-kérdés a Marsért folytatott verseny? Arra, hogy a Mars alkalmas, vagy sem az emberi életre, lehetséges, avagy sem a terraformálás, ellentmondó szakértői vélemények tömkelege áll rendelkezésre, így mi sem tudunk sokkal többet, mint, hogy van rá esély, de hogy mennyi, arról még csak elképzelésünk sincs…

És itt van az a pont, ami elsőre az amerikai programok erősségének tűnik, de egyben gyengéje is; a magánvállalatok abban a pillanatban, amikor nem látnak valamilyen potenciális nyereséget, kiszállnak a „buliból”, míg Kína a gyakorlatilag korlátlan állami erőforrások mellett a nyereség legkisebb reménye nélkül is folytatni fogja a megkezdett munkát!

Ma még erősen elméleti a dolog, de érdemes lesz követni az eseményeket, mert amikor akár csak presztízsokok miatt is verseny kezdődik az űrben, az igen komoly technikai fejlődést hoz, ahogy ezt már láttuk az Űrverseny időszakában is. Márpedig ezek a technikai újdonságok előbb-utóbb a mindennapi életünkbe is beköltöznek, ami jobbá teheti életünket!

Ajánlott Cikkek