Hírek

Kína: A Peking elleni amerikai vádak puszta klisék

„… és Kína rágalmazásának régen bevett módjai” – jelentette ki a kínai külügyminisztérium szóvivője, Zhao Lijian. Hogy mire gondolt? Így kommentálta az amerikai külügyminisztérium nyilatkozatát, miszerint Amerika az Európai Unióval együtt kész befolyásolni Kínát, hogy az ne próbálja meg kijátszani az Oroszország elleni szankciókat.

Borítóképen:  A Manneken Pis július 4- re öltözött (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Shai avidan, licenc: CC BY-SA 4.0) A kép illusztráció

„Kína úgy véli, hogy ezek a kijelentések, különösen a Peking elleni vádak, puszta klisék és Kína rágalmazásának régen bevett módjai” – mondta a szóvivő.

Megemlítette azt is, hogy az amerikai hatóságoknak változtatniuk kellene elfogult álláspontjukon a Kínával kapcsolatban. Emellett emlékeztetett az amerikai elnök kijelentéseire is, aki megígérte, hogy nem próbálja befolyásolni Kína politikai irányvonalát, nem indít új hidegháborút ellene, és nem támogatja Tajvan függetlenségét.

„Kína álláspontja az ukrán kérdésben őszinte, tisztességes, tárgyilagos, és nem érdemel semmiféle kritikát, míg az Egyesült Államokra éppen az éppen ellenkezője igaz; a vonatkozó kérdésekben rossz cselekedeteiről ismert. Azt tanácsoljuk az Egyesült Államoknak, hogy nézzen tükörbe, és foglalkozzon a saját dolgával, mielőtt másokat kritizálna” – zárta a Zhao Lijian.

A minisztérium képviselője azt javasolta, hogy Washington egyesítse erőit Pekinggel a békés együttélés és a kölcsönösen előnyös együttműködés módjainak megtalálása érdekében.

Kína egyre inkább megtalálja saját hangját, és egyre keményebb véleményeket fogalmaz meg az Egyesült Államokkal kapcsolatban. Peking pontosan tudja, hogy az Egyesült Államok nem mehet bele Kínával egy hidegháborúba, mert azWashingtonra nézve egy öngyilkos küldetés lenne, de azt is érzik a kínai vezetők, hogy ennek ellenére Amerika elmegy a falig, és folyamatosnyomást gyakorol Pekingre.

Ebből pedig most úgy tűnik egyre inkább elege van Kínának! És érdekes módon erre rímelnek Donald Trump szavai is:

Ajánlott Cikkek