Hírek

Kína: Az Egyesült Államoknak meg kell szakítania a hivatalos kapcsolatait Tajvannal!

„Az amerikai hatóságoknak meg kell szakítaniuk minden hivatalos kapcsolatot Tajvannal!” – a felszólítást a Kínai Népköztársaság Külügyminisztériumának képviselője, Zhao Lijian közölte.

Borítóképen: A Kínai Népköztársaság és a Kínai Köztársaság (Tajvan) (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Furfur, licenc: CC BY-SA 4.0) A kép illusztráció

„Az Egyesült Államoknak le kell állítania a hivatalos kommunikációját Tajvannal. … Kína továbbra is erőteljes intézkedéseket tesz, és határozottan megvédi szuverenitását, valamint területi integritását” – közölte sajtótájékoztatóján.

A diplomata szerint az Egyesült Államok lépései ellentétesek az “egy Kína” elvével, valamint a három kínai-amerikai közös közlemény alapelveivel.

Peking tiltakozott az amerikai kongresszusi képviselők látogatása ellen a szigeten. A kínai védelmi minisztérium szóvivője, Wu Qian rangidős ezredes nyilatkozatában kijelentette, hogy az amerikai politikusok tajvani útja aláássa a Kína-USA kapcsolatok politikai alapjait.

Az a tény, hogy a kongresszusi képviselők előre be nem jelentett látogatásra érkeztek a szigetre, egy nappal korábban vált ismertté. Várhatóan találkoznak Tajvan vezérkari főnökével, Tsai Ing-wennel.

Úgy tűnik sajnos, hogy igaza lesz azoknak, akik az ukrajnai és a tajvani események között párhuzamot vélnek felfedezni…

A történet előzménye továbbá, hogy a kínai védelmi minisztérium közölte; Kína feljelentést tett az Egyesült Államok ellen a Tajvannak szánt 95 millió dollár értékű amerikai fegyverszállítás jóváhagyása és a Patriot légvédelmi rakétarendszerek karbantartásához nyújtott segítséggel kapcsolatban.

Alakul a következő krízis – mert alakítják… Most már tényleg ideje lenne leállni, mert ez az út biztosan rombolást, pusztítást, és nem kevés szenvedést okoz!

Ui.:

A forgatókönyv ugyanaz; fenyegetés, erre reakció, egyre erősebb tiltakozás, erre erősebb fenyegetés, majd… Reméljük a majd után ezúttal nem következik semmi, de legalábbis háború az nem!

Ajánlott Cikkek