Hírek

Kína azt javasolja, hogy mielőbb kössenek békét Oroszország és Ukrajna

Peking állítja, hogy a párbeszéd az egyetlen megoldás a két nemzet közötti feszültségek feloldására.

Moszkva és Kijev legfelsőbb tisztségviselőinek le kell ülniük tárgyalóasztalhoz, hogymegoldást találjanak a békés rendesre – mondta Peking egyik vezető diplomatája, miközben az orosz fegyveres erők továbbra is támadják Ukrajnát.

borítókép : Chinese Ambassador to the UN Zhang Jun speaks during a Security Council meeting at United Nations headquarters on October 24, 2019. (AP)

Kína állandó ENSZ-képviselője,Zhang Jun  hétfőn egy rendkívüli ülésen beszélt arról, hogyan vélekedik a két volt szovjet köztársaság közötti feszültség enyhítéséről.

„Most a legfontosabb, hogy visszatérjünk a diplomáciai tárgyalások útjára, a helyzet enyhítése érdekében” – szögezte le.

A diplomata szerint „Kína támogatja az Oroszország és Ukrajna közötti közvetlen párbeszédet és tárgyalásokat”, amely szerinte a konfliktus megoldásának egyetlen módja. Zhang Jun  Azt is mondta, hogy a nemzetközi közösségnek „előnyben kell részesítenie a regionális békét, a stabilitást és az egyetemes biztonságot mindenki számára”.

Kijelentése azután hangzott el, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök múlt csütörtökön katonai akciót rendelt el Ukrajna ellen. Néhány órával azután hogy Moszkva hivatalosan is elismerte, szakadár Donyecki és Luganszki Népköztársaságokat akik vezetői segítségért fordultak a Kremlhez a kijevi „agresszió” megállítása érdekében.

Putyin ragaszkodott hozzá, hogy az offenzíva célja az ország „demilitarizálása” , és a „náci” elemektől való megszabadítása . Nem sokkal az orosz elnök televíziós beszéde után egy sor robbanás érte az ukrajnai stratégiai katonai létesítményeket és repülőtereket.

Azóta országszerte több robbantást jelentettek, az interneten keringő felvételek állítólag egy nagy robbanást mutatnak be a harkovi kormány regionális központjában kedden. Számos online kommentelő azt állítja, hogy ez egy orosz csapás eredménye, míg mások azzal érvelnek, hogy a rakéta Ukrajna fegyveres erőitől származott.

Peking korábban az Egyesült Államokat hibáztatta az ellenségeskedés szításáért, amely Moszkva katonai akciójához vezetett szomszédja felé. A kínai külügyminisztérium szóvivője, Hua Chunying múlt csütörtöki beszédében a washingtoni tisztviselőket „a jelenlegi feszültségek [fő] bűnöseinek” nevezte.

„Ha valaki folyamatosan olajat önt a ltűzre, miközben másokat azzal vádol, hogy nem tesznek meg mindent a tűz eloltásáért, az ilyen viselkedés egyértelműen felelőtlen és erkölcstelen”  állította Hua.

rt.com

Ajánlott Cikkek