Hírek

Kína: elfogyott a türelem, kemény szavakkal illetik Washingtont

Tiencsin-ben találkozott az amerikai és a kínai külügyminiszter. A találkozó meglehetősen feszült légkörben zajlott, a kínaiak láthatóan elvesztették egyébként híres türelmüket. Elegük lett a kioktatásból, na meg abból, hogy az Egyesült Államok ellenségnek állítja be őket. Az amerikai fél eddig nem nyilatkozott a találkozóról, de nagy valószínűséggel hamarosan megérkezik a cáfolat a kínai állításokra.

Borítókép: Vang Ji, kínai külügyminiszter (forrás: EPA)

Peking éles hangnemben adta tudtára Washingtonnak, hogy ne avatkozzon bele Kína belügyeibe, és Hszie Feng külügyminiszter-helyettes már a találkozó előtt leszögezte, hogy az Egyesült Államoknak, ami semmi joga kioktatni Kínát emberjogi kérdésekben, az amerikai őslakos indiánokkal, valamint az afrikából származókkal szemben tanúsított bánásmód, illetve az amerikai hadsereg világméretű tevékenysége okán.

Eddig ilyen kemény hangot soha nem ütött meg Peking, de most Vang Ji külügyminiszter sem udvariaskodott, azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy – pusztán saját érdekei érvényesítése okán! – nyílt kormányzati és társadalmi kampányt indított Kína démonizálása érdekében!

Elvileg a találkozó célja éppen az volt, hogy a romló kapcsolatokban végre történjen némi változás, de a kínai nyilatkozatok arra mutatnak, hogy csak még rosszabb lett a helyzet… És miért éppen most fogyott el Kína türelme? Az ok nem más, mint hogy most látványosan az első számú közellenség képét közvetíti róla az Egyesült Államok, és a térséget érintő biztonságpolitikai kérdésekben (is) rendre Kína ellen dolgozik. Ez pedig akkor is árt, ha nem kerül sor konfliktusra, mert például a szankciók (oda-vissza megvoltak!) kifejezetten negatívan hatnak az üzleti kapcsolatokra is!

Márpedig Kína termel és termel és termel… Az árukat meg el kell adni valahol! Viszont, ha csökken a potenciális vásárlók, megrendelők, bérgyártatók köre, akkor a gazdaság is hamar megtorpanhat. Mert az igaz ugyan, hogy Kína eltökélte magát a belső fogyasztás erősítése mellett, de a hazai piacuk még mindig nem összemérhető az exportpiac nagyságával!

Ugyanakkor az USA meg azt érzi, hogy ha most enged Kínának, az lendületből átveszi szerepét a térségben, és ezzel a világgazdaság csúcsán is…

Ez utóbbi be is következik nemsokára, de Washington minden erejével küzd ez ellen. Valószínűleg elkéstek, és ezt ők is érzik, ezért egyre agresszívabbak azokkal szemben, akik bármiféle konkurenciát is jelentenek számunkra. Kína pedig éppen ilyen, sőt, ezek között a legnagyobb! Valószínűleg nem lövünk nagyon mellé, amikor azt gondoljuk, hogy Japánhoz hasonlóan jár majd el Washington, de most sokkal komolyabb a baj, mert Japán pacifista hozzáállása, és az Okinawa szigetén állomásozó amerikai haderő okán katonai szempontból alakulhatott ki a mostanihoz hasonló helyzet.

Minden jel arra mutat, hogy az új hidegháború Kína és az Egyesült Államok között évtizedekig tart majd. Figyelmeztető jel, hogy a Washintonnal romló viszony mellett a pekingi vezetésnek Moszkvával egyre jobb a kapcsolata!

Ajánlott Cikkek