Hírek

Kína: Ha Tajvanra látogattok, mi is jövünk!

Tegnap Peking tiltakozott az amerikai kongresszusi képviselők látogatása ellen a szigeten. A kínai védelmi minisztérium szóvivője, Wu Qian rangidős ezredes nyilatkozatában kijelentette, hogy az amerikai politikusok tajvani útja aláássa a Kína-USA kapcsolatok politikai alapjait. Ennek ellenére nem történt változás a programban, hát most Kína hadihajókat és vadászgépeket küldött a Kelet-kínai-tengerre és a Tajvan környéki területre.

Borítóképen: A kínai lopakodó replőgép, a Chengdu J-20 repülése az Airshow China megnyitásakor Zhuhaiban (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Alert5, licenc: CC BY-SA 4.0) A kép illusztráció

Legalább személyesen is megtapasztalhatják az amerikai képviselők, hogy a Sárkány nem csak egy papírmasé figura, hanem egy olyan ország, ami bizony igen komoly katonai képességekkel rendelkezik, fejlődésének üteme pedig magasan veri az Egyesült Államokét!

Kína közölte, hogy pénteken hadgyakorlatot tartott Tajvan környékén, amikor egy amerikai kongresszusi küldöttség látogatott a szigetre, a Népi Felszabadító Hadsereg szerint ezzel a lépéssel az Egyesült Államok által küldött “rossz jeleket” akarják megcélozni – írja a CNBC.

„Ez a művelet válasz az Egyesült Államok által a tajvani kérdésben az utóbbi időben gyakran kiadott téves jelzésekre” – mondta a kínai kormány képviselője.

Bob Menendez amerikai szenátor, a szenátus külügyi bizottságának elnöke a Tajvan elnökével, Tsai Ing-wen-nel folytatott pénteki találkozóján azt mondta, hogy Tajvan technológiai központ “globális jelentőségű ország”, és biztonsága kihatással van a világra.

Tajvan termeli továbbra is a világban használt elektronikai eszközökhöz elengedhetetlen mikrochipek túlnyomó többségét. Az Egyesült Államoknak nincsenek hivatalos kapcsolatai Tajvannal, de a legfontosabb nemzetközi támogatója és fegyverszállítója.

Nos, Tajvan – a kínai értelmezés, valamint a nemzetközi megállapodások szerint! – nem egy ország, hanem Kína elválaszthatatlan része. Ha pedig nem tart fenn kapcsolatokat az Egyesült Államok és Tajvan, akkor nehezen indokolható, hogy az idézett szenátor mi a fészkes fenét keresett Tajvanon! A fegyverszállításokról pedig elég idézni a Tajpeji Szerződést:

Az 1979 -es tajvani kapcsolatokról szóló megállapodásban az Egyesült Államok beleegyezett, hogy a szigetet a Kínai Népköztársaság szerves részének tekinti, és vállalta, hogy nem avatkozik be a két állam közeledési folyamatába, különösen azzal, hogy vállalja, Tajpejnek kizárólag védelmi célú felszerelésekre katonai felszerelések szállít, és vállalja, hogy nem von be katonai erőket a szigetre, bár ez az utolsó pont szándékosan kétértelmű…

Nos, tessék hazamenni, és ott szétnézni, és rendet tenni abban az országban, ahol ócska a közbiztonság, az utóbbi időben a pénzromlás üteme csúcsokat dönt, az illegális bevándorlás szintén, a határokon pedig embertelenül bánnak a menekültekkel! Azt már nem is említjük, hogy az ország az indiánok tömegeinek vérétől mocskos…

Ez utóbbit mintha elfelejteni az Egyesült Államoknak a világ, nem véletlen, hogy helyette a fekete kisebbséggel (lassan többség…) kapcsolatban adnak gumicsontot a világ és saját állampolgáraik szájába!

Ajánlott Cikkek