Hírek

Kína haditechnika a tengeren: Type 003, és Type 1130

Kína nem csak hadgyakorlatokat tart a Dél-Kínai tengeren, hanem komolyan készül rá, hogy ha egyszer élesben is be kell vetni a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg haditengerészetét, akkor se valljon szégyent! Ma még vélhetően alulmaradnának az Egyesült Államok vezette ellenfeleikkel szemben, de a fejlesztések olyan ütemben zajlanak, hogy nincs messze az idő, amikor komoly visszatartó ereje lesz haditengerészetüknek, így a befolyási övezeteiket könnyedén védheti, illetve akár ki is terjeszthetik.

Borítókép: Type 003 (forrás: inf.news)

Nem véletlen, hogy Washington ma Kínát tartja legveszélyesebb ellenfélnek; gazdasága brutális ütemben bővül, anyagi lehetőségeik szinte korlátlanok, az USA államadósságát megtestesítő államkötvényekből pedig – Japántól épp csak lemaradva – a második helyen áll 1.061,5 milliárd dollárnyi kötvénnyel. Ezt meg kell ismételni; ezerhatvanegy és fél milliárd dollár!!! És most azzal kell szembesülniük az Egyesült Államok vezetőinek, hogy a fegyverkezés terén talán még nagyobb tempóban zárkózik Peking…

A két kódnév egy repülőgép-hordozót, és egy félelmetes ágyút takar. A Type 003 hajó 2025 körül áll hadrendbe, de máris tervezik a 004-et, pedig 2012-ig Kína nem rendelkezett egyetlen ilyen egységgel sem! Az első, a Liaoning még egy szovjet alapokra épített szerkezet, de a 002 is jóval szerényebb „bárka”, mint a most készülő harmadik repülőgéphordozó!

Lenyűgöző méretek (315 méter hossz, 75 méter szélesség, 85.000-100.000 tonna vízkiszorítás), valamint teljesen saját technológia jellemzi a Type 003-at! Sőt, olyan technológiákat is alkalmaznak, amit a US Navy sem. Szakértők ugyanis arra gyanakodnak, hogy az egység nukleáris meghajtású lesz, hiszen a ma megszokott gőzzel működő kidobási technológia helyett elektromágneses megoldást alkalmaznak. Márpedig ehhez nukleáris energia kell, különben előfordulhat, hogy a rendszerek nem képesek előállítani a működéshez szükséges elektromos energiát!

A másik kódnév egy Gatling rendszerű (többcsövű forgatható rendszer), amit először 1860-ben vetettek be az amerikai polgárháborúban, tehát elvileg nem jelent nagy újdonságot. Ami mégis különlegessé teszi, az a tűzgyorsaság, ami ennek a rendszernek a csúcsát jelenti! A 20 csöves rendszer egyszerre két csövön tüzel, és szakértők 10 000 lövés/perc sebességet tartanak valószínűnek. Elavult lenne a rendszer, amikor az oroszok és az amerikaiak hiperszonikus fegyvereket vezetnek be? Nem, sőt éppen ezen modern, igen gyors eszközök ellen hatékonyak a Gatling rendszerű eszközök, mint közelkörzeti légvédelmi eszközök!

Ezek tehát a már ismert fejlesztések, de abban biztosak lehetünk, hogy az igazán „nagy dobások” csak akkor derülnek ki, amikor már teljesen kiforrott technikaként megjelennek a fegyvertárban! Ha pedig az oroszokkal összefogva fejlesztenek… El lehet képzelni, mi lesz itt!

Ajánlott Cikkek