Hírek

Kína képmutatással vádolja az Egyesült Államokat és a NATO-t

A kínai külügyminisztérium képmutatónak nevezte a NATO álláspontját a polgári áldozatok tekintetében

A kínai külügyminisztérium szóvivője, Zhao Lijian képmutatással vádolta az Egyesült Államokat, a NATO – t és számos nyugati médiát. Erről ír a RIA Novosztyi .

Szerinte Washington és az észak-atlanti szövetség álláspontja nyilvánvalóan képmutató, ha a civil lakosság közötti konfliktusok áldozatairól van szó. 

Kijelentette, hogy nem mutatnak aggodalmat Irak, Afganisztán, Szíria, Palesztina és Jugoszlávia halottai miatt. – Ezeknek az országoknak a civiljei semmit sem jelentenek önnek önöknek? 

Lijian ugyanakkor következetesnek nevezte a Kínai Népköztársaság béketárgyalással kapcsolatos álláspontját. 

“Megtekintheti Kína korábbi nyilatkozatait Irakkal, Szíriával, Afganisztánnal, Palesztinával és Izraellel és más kényes témákkal kapcsolatban” – tette hozzá.

Lijiang felszólította az Egyesült Államokat és a NATO-országokat, hogy

“Hagyják abba a fegyver és lőszerszállítást ne öntsenek olajat a tűzre”,

Zhao Lijian

és Európával, Oroszországgal és Ukrajnával együtt “párbeszéd és tárgyalások útján tárgyaljanak a békéről”.

Korábban a Kínai Népköztársaság európai uniós (EU) missziója azt mondta , hogy Kína nem fogja elfelejteni, hogyan bombázta le a NATO jugoszláviai nagykövetségét. Így a hivatalos Peking reagált az Oroszország ukrajnai hadműveletével kapcsolatos álláspontjával kapcsolatos kritikákra. „A kínaiak teljes mértékben osztoznak más országok fájdalmában és szenvedésében, mert soha nem felejtjük el, ki bombázta a jugoszláviai nagykövetségünket” – írta honlapján a kínai uniós képviselet.

Ajánlott Cikkek