Hírek

Kína lopakodó drónhajója befejezte az első autonóm tengeri tesztjét

Kína első hazai fejlesztésű, 200 tonnás osztályú pilóta nélküli felszíni hajója, amelyet lopakodó és távoli tengeri hadműveleti képességei jellemeznek, befejezte első autonóm tengeri tesztjét. Elemzők szerint az ehhez hasonló drónhajók új taktikát kínálhatnak a tengeri hadviselésben, beleértve az egyéni küldetéseket és a rajban végrehajtott hadműveleteket – írja a Global Times.

Borítóképen: A Zhengzhou kínai rakétaromboló és a Varyag orosz rakétacirkáló a Kína-Oroszország “Tengerészeti együttműködés 2014” közös hadgyakorlat után (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: emperornie, licenc: CC BY-SA 2.0) A kép illusztráció

A tengeri teszt a kelet-kínai Zhejiang tartományban, Zhoushanban, a Panzhi-sziget közelében zajlott le kedden, és háromórás adatgyűjtés után sikerrel zárult – jelentette csütörtökön a Kínai Központi Televízió (CCTV).

A hajó vízkiszorítása körülbelül 200 tonna, hossza több mint 40 méter, és trimarán kialakítású. A pilóta nélküli felszíni hajó végsebessége meghaladja a 20 csomót, 5-ös tengeri állapotú vagy durva hullámok alatt is képes feladatokat ellátni, és biztonságosan hajózhat 6-os tengeri állapotú vagy nagyon durva hullámok alatt is – közölte a CCTV.

A hajó egyes műszaki paraméterei – beleértve az észlelési tartományt, a lopakodó képességet, az integrált energiarendszert és az átfogó környezettudatosságot – világelsők kínai szakértők egybehangzó véleménye szerint.

A hajót 2019. augusztus 28-án bocsátották vízre Jiujiangban, a kelet-kínai Jiangxi tartományban, és 1.000 tengeri mérföldet tett meg, körülbelül 30 utat a Boyang-tóban, mielőtt 2021-ben Zhoushanba érkezett, bizonyítva kezdeti navigációs képességét az első tengeri próba előtt.

„Az olyan jellemzőkkel, mint a kiemelkedő lopakodás és a magas helyzetfelismerő képesség, a drónhajó katonai feladatokra alkalmas, sőt számos új taktikát kínálhat a tengeri hadviselésben – mondta csütörtökön a Global Timesnak egy névtelenséget kérő pekingi katonai szakértő, majd így folytatja:

„A személyzet nélküli egység esetén nem áll fenn az áldozatok veszélye, ezért a drónhajót veszélyes harci zónákba lehet küldeni, hogy megfelelő felszereléssel felderítő, tengeralattjáró-, lég- vagy hajóelhárító küldetéseket hajtsanak végre.”

Kína egy még fejlettebb, nagy drónhajót is épít. Május 31-én a No.716 Research Institute of China State Shipbuilding Corp megkezdte Kína legfejlettebb nagy, pilóta nélküli hajójának építését, amelyet nagy sebessége, hosszú élettartama és teljesen hazai fejlesztésű meghajtórendszere jellemez.

Ajánlott Cikkek