Hírek

Kína: Manipuláció! USA: Manipuláció! ENSZ: Nem nyomozás

2005 óta először járt az ENSZ emberi jogi főképviselője Kínában. Michelle Bachelet minden egyes olyan helyre elment, amelyek folyamatosan szerepeltek a hírekben, így Hszincsiang-ban is, ahol a nyugati vádak szerint az ujgurok ellen népirtást követ el Kína, viszont Peking ezt mindig is tagadta, és a térségben szerinte jelen lévő terrorizmus-ellenes harcról beszél.

Borítóképen: Michelle Bachelet – Chila elnökeként – találkozik Hszi Csinpin kínai elnökkel – 2016 (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Gobierno de Chile, licenc: CC BY 2.0) A kép illusztráció

Jól mutatja a nézetek távolságát az alábbi két idézet:

„Továbbra nyugtalanítanak bennünket azok a jelentések, amelyek szerint Hszincsiang lakosait figyelmeztették, hogy ne panaszkodjanak és ne beszéljenek nyíltan a régióban uralkodó állapotokról, és hogy nem biztosítottak betekintést több száz eltűnt ujgur hollétébe” – mondta Blinken közleményében. (forrás: The Washington Post)

„Az ENSZ-főbiztos és Kína ellen irányuló ilyen igaztalan támadások egyértelműen azt mutatják, hogy a nemzetközi közösség megpróbálja manipulálni az ENSZ főbiztosának hivatalát” – írják kínai elemzők (forrás: Global Times)

Mi az, ami miatt megint ennyire fellángolt a vita? Éppen az ENSZ emberi jogi képviselőjének látogatása, illetve a látogatás után tett nyilatkozata!

Bachelet ugyanis azt mondta, hogy látogatása nem nyomozás volt, hiszen egy ilyen magasszintű protokolláris jellegű találkozó nem alkalmas erre, de felhívta Peking figyelmét arra, hogy vizsgálja felül terrorellenes politikáját!

Erre jöttek a jogvédők, panaszáradattal álltak elő, és jött Blinken nyilatkozata. A mondandók körülbelül így foglalhatók össze;

Helyben senki nem beszél, mert meg vannak fenyítve, az erőszakkal elvitt ujgurok máshol vannak, ha egyáltalán élnek, a kínai kormányzat pedig csak színjátékot rendezett Bachelet-nek.

Kína pedig azt mondja, hogy most – miután Washington elégedetlen volt a főképviselő nyilatkozatával – támadja őt, miközben évek óta éppen ők szorgalmazták a látogatást.

Ez a pálfordulás Kína szerint árulkodó, azt mutatja, hogy Amerika nem az emberi jogokért aggódik, hanem politikai céllal vádaskodik.

Úgy tűnik, nem engedi el a Nyugat ezt a témát sem… Mi innen nem tudjuk megmondani, hogy melyik félnek van igaza, és ki az, aki manipulál, de a legnagyobb esélye annak van, hogy oda-vissza megy a nagy átverés…

Ajánlott Cikkek