Hírek

Kína mégis kitart Moszkva mellett!

Erős kétség volt a tekintetben, hogy Kína vajon marad Oroszország mellett, vagy sem, de végül – legalábbis most úgy tűnik – Peking inkább az előnyös gazdasági (és persze hadiipari…) együttműködést választotta a Nyugat által alkalmazott szankciók helyett. Ez annyit tesz, hogy ugyan Oroszországot (helyesebben annak több bankját) levágták a nemzetközi fizetési rendszerről (SWIFT), de Kínán keresztül megmaradnak a kapcsolatok.

Borítóképen: Hivatalos ceremónia Oroszország elnökének üdvözlésére. Hszi Csin-ping, a Kínai Népköztársaság elnökével. (forrás: http://en.kremlin.ru/events/president/news/57696 via commons.wikimedia.org, szerző: Elnöki Sajtó és Tájékoztatási Iroda, licenc: CC BY 4.0)

Azt pedig nem tartjuk életszerűnek, hogy Kínával szemben is alkalmazzák ugyanezt a „pénzügyi atombombát”, hiszen mindent (is) Kínában gyártanak, és láthattuk, mekkora zűrt okozott, amikor az ellátási láncok működésében – merőben más okokból! – fennakadások keletkeztek. De nézzük, mit is mondott Vang Ven-pin kínai külügyi szóvivő!

Elsősorban az emelte ki, hogy Kína ellenzi „az egyoldalú szankciókat”. Ezt feltehetően azért tartotta fontosnak megjegyezni a szóvivő, mert Kínával szemben életben van pár ilyen szankció, és mert ez alapja lehet egyben annak a döntésnek, hogy „Kína és Oroszország a továbbiakban is folytatja megszokott kereskedelmi együttműködését a kölcsönös tisztelet és egyenlőség elvei alapján”.

Ezzel együtt a szóvivő azt sem felejtette el közölni, hogy támogat minden olyan diplomáciai erőfeszítést, ami elősegíti az Ukrajna és Oroszország közti feszültség csökkentését. Ez annyit jelent egyszerűbben fogalmazva, hogy a szankciókat nem tartják megfelelő eszköznek, ezzel szemben a tárgyalásos megegyezést támogatják!

Az egyébként tény, hogy a SWIFT rendszeren keresztül nem biztos, hogy meg tudná tartani kereskedelmi pozícióit Kína, de ne feledjük, hogy 2015-től folyamatosan dolgoztak egy olyan alternatíván, ami kiválthatja a SWIFT-et! A kínai CIPS (Cross-Border Interbank Payments System, határokon átnyúló bankközi fizetési rendszer) a jüan alapú kereskedelmi tevékenységek alszámolására jött létre, és mára már 23 orosz bank is csatlakozott hozzá.

A szóvivő arra nem válaszolt, hogy tervezik-e az Oroszország irányából bonyolított behozatal növelését, de azt tudjuk, hogy a búza esetében máris van ilyen megállapodás, és nem kell hozzá különösebb fantázia, hogy az energiahordozók terén is szorosabb lesz a kereskedelmi kapcsolat.

Úgy tűnik tehát, hogy Kína mégis kitart Moszkva mellett, azzal együtt, hogy az ukrajnai beavatkozást nem tartja helyénvalónak, annak ellenére is, hogy Vang február 20-án jelezte, „Kína kiállt Ukrajna területi integritása mellett”.

He ehhez hozzávesszük Biden szavait, miszerint, vagy a szankciók, vagy a harmadik világháború, akkor nem egészen biztató a kép, mert ez az amerikai elnök részéről tett kinyilatkoztatás az jelenti, hogy a Nyugat nem tárgyal…

Ajánlott Cikkek